SUA au reactivat Flota Atlanticului din cauza agresiunilor rusești

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Flota a II-a a Statelor Unite, creată inițial la începutul Războiului Rece și desființată de Barack Obama în 2011, a fost reactivată acum de adminstrația Trump din cauza provocărilor tot mai dese ale Rusiei. Ca și în 1950, atunci când a apărut prima dată, Flota a II-a va activa în nordul Atlanticului, de la Polul Nord la Caraibe și de la coasta de Est a SUA până la Marea Barents, la nord de Scandinavia, aflată între Norvegia, Finlanda și Rusia.

Ceremonia oficială a avut loc pe 24 august, în baza Norfolk, Virginia, unde va fi casa noii flote. “Nu căutăm să ne batem, dar cel mai bun mod de a evita o luptă este de a crea cea mai puternică, letală și competitivă Marină posibilă” – a declarat amiralul John Richardson, șeful militar al Forțelor Navale Americane, de la bordul portavionului nuclear USS George H.W. Bush, staționat la Norfolk, a scris Europa Liberă.

Amiralitatea râsului

În 2011, atunci când a fost desființată de administrația Obama pentru a tăia costuri și a da un semn de bunăvoință Rusiei, Flota a II-a avea 126 de nave, 4500 de aeronave și peste 90.000 de oameni. Dar acum nu este clar care vor fi efectivele.

Rusia a luat în râs schimbările din cadrul Marinei Americane. “Nu au construit nicio navă nouă. Au schimbat ceva pe hârtie, au adunat niște vapoare și le-au zis Flota a II-a”-  a declarat un amiral rus.

În Atlanticul de Nord mişună corăbiile şi submarinele ruseşti

Oficialii NATO și SUA au spus că activitățile rusești în Atlantic sunt la cel mai crescut nivel de după finalul Războiului Rece. Recent, o navă de spionaj rusească a navigat de-a lungul coastei de est a Statelor Unite. Iar anul trecut, Moscova s-a lăudat că submarinele sale au stat trei mii de ore în patrulă, același nivel ca în perioada sovietică. De asemenea, avioanele NATO interceptează frecvent aeronave rusești în regiune.

Flotila americană sporenşte

În decembrie 2017, Donald Trump a introdus în politica națională sporirea efectivelor Marinei militare la 355 de nave, față de 277 câte sunt în prezent. 46 de nave noi ar trebui să intre în serviciu activ doar în următorii 5 ani.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
În colţul din dreapta, “pugilistul” Lazăr e numărat la puncte
Prin redacţii se plimba de o săptămână protocolul de colaborare dintre Parchetul de pe lângă ...