Festival de mașini scumpe și puternice în California

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Toți pasionații mașinilor vor să ajungă la Săptămâna Automobilului din orașul californian Monterey. Sunt mai multe evenimente care reunesc unele dintre cele mai scumpe, puternice, rare, exclusiviste și performante vehicule create vreodată. Doar cei bogați și influenți au acces la acest salon auto luxos, în timp ce noi ceilalți ne consolăm cu imaginile transmise de jurnaliștii prezenți la fața locului.

Bugatti a ales The Quail, cel mai exclusivist eveniment din cadrul Monterey Car Week, drept locul de lansare pentru cea mai scumpă mașină pe care a creat-o vreodată: Bugatti Divo, un bolid de 5 milioane de euro si 1500 de cai-putere.

Noul automobil este bazat pe Bugatti Chiron, dar este gândit special pentru manevrabilitate mai bună în curbe, nu pentru viteză maximă în linie dreaptă. Dacă Chiron este limitat electronic la 420 km/h și mulți cred că poate atinge 480 km/h, Divo are o viteză maximă de “doar” 380 km/h, dar este mult mai agil, grație pachetului aerodinamic complex.

Toate cele 40 de exemplare care vor fi fabricate au fost deja vândute imediat cum mașina a fost prezentată unui grup restrâns de clienți. Cumpărătorii de Bugatti sunt un grup foarte restrâns. Posesorul mediu de Veyron (1,5 milioane de euro), primul model al mărcii franceze după cumpărarea de către Volkswagen, avea 84 de mașini, trei avioane private și un iacht.

Tot la Monterey, dar la Concursul de Elegență Pebble Beach, a fost lansată în premieră mondială care ar vrea să fure titlul de cea mai rapidă mașină din lume din Franța, de la Bugatti, și să-l aducă în SUA. Este vorba de SSC Tuatara, un supercar american cu 1750 de cai-putere. Automobilul este în lucru de mai bine de 7 ani și este succesorul unui alt vehicul care a deținut recordul mondial. Oficialii SSC (adică Shelby SuperCars) sunt convinși că noua lor creație va putea să depășească 480 km/h sau 300 mile/h și să devină cea mai rapidă mașină din lume.

Au fost doborâte recorduri și la licitațiile de mașini clasice organizate la Monterey Auto Week. Un Ferrari 250 GTO din 1962, un bolid cu un pedigree de curse impresionant, a devenit cea mai scumpă mașină vândută vreodată la licitație. Un colecționar american misterios a cumpărat-o cu 48,4 milioane de dolari. Vehiculul este ca nou, nu a fost accidentat niciodată, în ciuda participării la numeroase curse. În 1962, a participat la celebra cursă siciliană Targa Florio cu campionul mondial de Formula 1 Phil Hill la volan. Apoi mașina a fost vândută unui prieten de-al lui Enzo Ferrari, care a câștigat campionatul italian de mașini GT. După aceea, automobilul s-a mutat în garajul lui Gianni Bulgari, președinte al firmei cu același nume, care a câștigat la Targa Florio în 1963 și 1964.

De asemenea, un Duesenberg SSJ din 1935, una din cele două produse de legendara marcă americană, a devenit cea mai scumpă mașină interbelică vândută vreodată – 13,75 milioane de dolari. Vehiculul a fost fabricat special pentru actorul de la Hollywood, Gary Cooper.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
România ar putea găzdui drone de atac americane
România ar putea deveni în viitorul apropiat o bază de drone americane MQ-9 Reaper, unele ...