România ar putea găzdui drone de atac americane

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

România ar putea deveni în viitorul apropiat o bază de drone americane MQ-9 Reaper, unele dintre cele mai avansate din arsenalul Statelor Unite, a scris site-ul DefenseNews.com, una dintre cele mai influente publicații din domeniul apărării.

Hangarul care ar putea găzdui aceste aparate de zbor a fost construit deja la baza aeriană de la Câmpia Turzii. Potrivit documentelor oficiale ale Aviației Americane, clădirea de 900 de mii de dolari este și pentru drone de altitudine medie și rază mare de acțiune. MQ-9 Reaper este singurul aparat de zbor fără pilot din dotarea US Air Force care să intre în această categorie.

Hangarul a fost construit între octombrie 2017 și mai 2018 și a fost prezentat jurnaliștilor de la DefenseNews în iulie. Tot atunci, generalul Roy Agustin, directorul de logistică al Aviației Americane din Europa, a confirmat că dronele MQ-9 pot folosi fără probleme clădirea. Maiorul Cosmin Tănase, de la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii a spus că hangarul este un semn că Statele Unite sunt interesate de România și că vor să dezvolte relația cu țara noastră.

Dronele MQ-9 au 11 metri lungime, o anvergură de 20 de metri, pot zbura cu 480 de kilometric pe oră, au o rază de 1800 de kilometri și pot fi dotate cu rachete aer-sol sau bombe inteligente ghidate prin laser sau prin GPS. Dar, cel mai probabil, aeronavele care ar fi staționate în România ar fi fără armament și dotate cu dispositive de supraveghere și monitorizare. Experții în apărare consulați de DefenseNews au afirmat că dronele ar putea fi folosite cu succes la supravegherea Mării Negre și a activității Rusiei din aceată zonă din ce în ce mai fierbinte.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
George Maior se apără cu scrisoarea primită de la fostul director CIA, actual secretar de stat
George Maior, profund afectat de cererea ministrului de externe al României, de a fi chemat ...