2018 – cea mai mare producţie de grâu de după 1989

Alina Maria Bogdan ECONOMIC Principal

În ciuda previziunilor sumbre, a ploilor prea multe, producţia de grâu a României a fost în vara anului 2018 de 10,2 milioane de tone, cu aproximativ 200.000 de tone mai mult față de 2017, atingând un nou maxim de producție, a declarat marți ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.  

La grâu, am obţinut locul al V-lea în Uniunea Europeană la suprafața cultivată și producția obținută, în 2017. Suntem depășiți de Franța, Germania, Regatul Unit și Polonia. Anul acesta ar putea să ducă la o urcare în clasament, susţin surse din ministerul agriculturii.

Prima oară când România a depăşit ţinta de producţie anuală: 10 milioane de tone de grâu

„Vă pot spune că la grâu am recoltat mai mult decât anul trecut, deşi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin urmărirea fazelor de vegetaţie, prin programul de lucru, fermierii au reuşit să adune grâul. Cea mai grea perioadă pentru grâu a fost cea de recoltat, când dintr-un calcul pe o fermă în 30 de zile a avut doar 4 zile bune de lucru, iar producția este cu aproximativ 200.000 de tone mai mult decât anul trecut. E o producție pe care fermierii o merită și pe care țara trebuie să o folosească, iar noi toți să o consemănam ca atare. Este prima dată când România depășeste 10 milioane de tone de grâu”, a declarat Petre Daea.

De asemenea, potrivit bilanțului prezentat de ministrul Agriculturii, anul agricol 2018 a fost un an cu o producție bună și la orz și orzoaică, mai mare decât cea de anul trecut.

2 miliarde de euro din producţia de grâu

Pe piaţa internaţională, la burse o tonă de grâu ajunge la aproape 200 de euro, indicii crescând datorită producţiei mondiale scăzute. Dacă s-ar valorifica toată producţia de grâu doar pe bursele din lume, România ar obţine 2 miliarde de euro, doar din vânzarea grâului.

Fermierii s-au dotat tehnic

„O producție bună avem și la orz și orzoiaca de toamnă. În 2018, s-au recoltat 1,3 milioane de tone. Cele mai mari producții la grâu și orz pe județe au fost Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Mehedinți, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila și Constanța”, a adăugat oficialul.

„România s-a fortificat din punct de vedere agricol, deoarece fermierii s-au dotat din punct de vedere tehnologic. Țara noastră nu va mai părăsi acest piedestal pe care s-a urcat pentru că a reușit să se fortifice”, a mai adăugat ministrul.

Datele furnizate de Ministerul Agriculturii arată că în 1990 s-au produs 7,2 milioane de tone de grâu, în 2016 producția a însumat 8,4 milioane de tone, iar în 2017 s-au produs 10,03 milioane de tone de grâu.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Sorin Roşca Stănescu se întreabă dacă George Maior nu e agent de influenţă al unei puteri străine?
Sorin Roşca Stănescu, poreclit Naşul, pur şi simplu îl desfinţează pe George Maior, omul care ...