Cercetători britanici: Naveta către birou ar trebui să fie inclusă în orele de muncă
O echipă de cercetători de la University of West of England este de părere că naveta către locul de muncă ar trebui să fie considerată drept timp muncit, deoarece foarte mulți oameni dau emailuri și fac alte activități legate de job.
Experții au spus că răspândirea internetului wireless în trenurile din Marea Britanie și a telefoanelor mobile au dus la extinderea zilei de muncă peste programul obișnuit. Studiul a examinat 5000 de oameni care folosesc cursele de navetiști cu destinația Londra.
54% dintre călători au folosit internetul wireless din vagoane ca să trimisă emailuri legate de muncă. Mulți alții și-au folosit conexiunile de date mobile ca să facă același lucru. De dimineață, angajații se pun la curent cu mesajele trimise pe timpul nopții, iar seara, când se întorc acasă, folosesc wifi-ul din trenuri ca să mai facă din munca pe care nu au reușit să o termine la birou.
Totuși, experții se tem că răspândirea internetului dezechilibrează balanța dintre viața de acasă și viața de la birou, a scris BBC. Angajatorii sunt conștienți de faptul că prea multă muncă în afară serviciului ar putea duce la o scădere a productivității, deoarece angajații s-ar stresa prea mult.
Peste Canalul Mânecii, în Franța, situația este exact invers. O lege care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 le dă angajaților dreptul să ignore orice mesaj primit după finalul programului obișnuit de lucru. Firmele cu peste 50 de angajați au datoria să facă reguli pentru utilizarea emailului de serviciu în afara biroului, astlfe încât salariații să se poată deconecta de la muncă atunci când sunt acasă. Legea a venit după presiuni din partea sindicatelor franceze, care au spus că răspândirea internetului pe mobil a provocat o creștere a orelor de muncă nedeclarate.