Emmanuel Macron, atac direct la proprii cetățeni: Galii sunt rezistenți la schimbare

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Aflat în vizită oficială în Danemarca, președintele francez Emmanuel Macron și-a atacat compatrioții și chiar cultura franceză care, crede el, a făcut Franța să se opună schimbărilor. În schimb, liderul de la Elysee și-a lăudat gazdele.

“Acest poporul luteran (danezii), care au trecut prin transformările din ultimii ani, nu sunt chiar ca galii, care rezistă schimbării” a declarat Emmanuel Macron în timpul unui eveniment în Copenhaga, a scris BBC. Președintele francez făcea referire modelul economic danez, care combină o piață a muncii flexibilă cu ajutoare sociale generoase.

Ambiția liderului de la Elysee este să implementeze aceste “model nordic” și în Franța. Încă din campania electorală a promis reforme adânci, dar când a venit vremea să le pună în vigoare, a întâmpinat o opoziție foarte puternică din partea sindicatelor de opoziției.

Oponenții politici ai lui Emmanuel Macron, atât de stânga, cât și de dreapta, au taxat declarațiile președintelui făcute în Danemarca. “Macron este sfidător cu propriul popor și ignorant la faptul că galii au fost mari inventatori”, a scris un parlamentar al stângii. “Este o nouă insultă la adresa poporului francez. Emmanuel Macron s-a întrecut pe sine în Danemarca”, a transmis și un parlamentar al dreptei tradiționalii, Les Republicains. “Ca de obicei, a arătat dispreț pentru francezi când era în străinătate. Galii îi vor răspunde la aroganță și dispreț”, a afirmat și Marine Le Pen, liderul extremei drepte.

Emmanuel Macron a încercat să clarifice situația și a spus că remarca lui a fost una “umoristică”. Iar un purtător de cuvânt al guvernului transmis că președintele se referea la partidele politice atunci când a vorbit de rezistența galilor.

Nu este pentru prima oară când liderul francez își acuză cetățenii în timpul unor vizite externe. Anul trecut, când a fost în vizită în România, Emmanuel Macron a spus că Franța nu este o țară reformabilă și că mulți au încercat și au eșuat, deoarece Franța urăște reformele.

În plus, o mare parte a culturii populare franceze gravitează în jurul rezistenței galilor. Ne referim aici la benzile desenate “Asterix și Obelix”, legende ale Franței, a căror poveste se învârte în jurul unui sat gal care rezistă tuturor încercărilor Imperiului Roman de a-l cuceri. Oare Emmanuel Macron vrea să fie ca Asterix și Obelix, sau vrea să țină partea lui Cezar și să deschidă porțile?

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
BALKAN INSIGHT / Forțele Aeriene ale SUA vor cheltui 40 de milioane de dolari pentru modernizarea unei baze în centrul Transilvaniei
Forțele Aeriene ale SUA vor cheltui 40 de milioane de dolari până la jumătatea anului ...