Ministrul pentru mediul de afaceri: ”Ritmul de creştere a exporturilor faţă de importuri este de 10%, dar BREXIT-ul ne scade din excedentul cu Marea Britanie “

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Ritmul de creştere a exporturilor în primul semestru al anului a fost superior ritmului de creştere a importurilor, respectiv 10% faţă de 9,7%, iar această tendinţă trebuie consolidată, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Ştefan Oprea, la International Business Forum.

„Creşterea PIB-ului din ultimul an într-un ritm accelerat, un ritm-record în Uniunea Europeană, ne obligă să trecem într-o nouă etapă, de deschidere a economiei înspre pieţele externe într-un mod inteligent. Inovarea, orientarea spre exporturi cu valoare adăugată mare, pătrunderea pe pieţe noi, acumularea de capital şi investiţiile pe alte pieţe trebuie să se îmbine sub forma unui cerc virtuos, care va aduce dezvoltare economică şi socială. Obiectivul strategic pe termen scurt şi mediu este echilibrarea balanţei comerciale, pentru a elimina vulnerabilităţile macroeconomice. Raportul Institutului Naţional de Statistică de la începutul lunii august a adus o primă veste pozitivă – ritmul de creştere a exporturilor în primul semestru al anului a fost superior ritmului de creştere a importurilor – 10% faţă de 9,7%. Această tendinţă trebuie consolidată”, a spus Radu Ştefan Oprea.

UE – principalul partener comercial al României

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană este principalul partener comercial şi investiţional al României, această zonă reprezentând 76% din schimburile comerciale şi aproximativ 90% din investiţiile străine atrase de ţara noastră. Dintre primele 10 destinaţii ale exporturilor româneşti, 9 sunt state membre UE, însumând 62% din totalul exporturilor. Pe de altă parte, dintre primele 10 ţări furnizoare pentru România, 7 sunt state membre UE, reprezentând 55% din totalul importurilor.

Ţările din UE generează 70% din deficitul comercial

Radu Ştefan Oprea afirmă că zona UE generează 75% din deficitul comercial al României, respectiv aproape 10 miliarde euro. Dintre primele 10 ţări cu care avem deficit, 6 sunt membre UE, iar excedent se înregistrează numai cu 8 dintre cele 27 state membre UE, în sumă totală de 1,35 miliarde de euro.

Un excedent de 873,3 milioane de euro cu Marea Britanie, însă în scădere după Brexit

Marea Britanie se află în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte excedentul, cu un surplus de 873,3 milioane euro în 2017, dar acesta este în scădere de la 953,3 milioane euro în 2016 – şi ca efect al procesului Brexit.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Am putea avea zboruri directe București – Minsk
România și Belarus iau în considerare inaugurarea de zboruri directe între capitalele lor. O propunere ...