Ambasadorul SUA de la Budapesta e deranjat că România impune o taxă de 15% la exportul de energie şi defavorizează Ungaria

Valentin Borcea ECONOMIC INTERNATIONAL Principal

David Cornstein, un miliardar newyorkez cu afaceri în domeniul bijuteriilor, pus acum două luni ambasadorul Statelor Unite în Ungaria de către Donald Trump, a vorbit pentru o revistă locală despre prioritățile mandatului său. Primele două sunt cooperarea în domeniul securității și reducerea dependenței Budapestei de energie rusească.

Gazele românești – 30% din necesarul Ungariei

Referindu-se la energie, David Cornstein a criticat, deși este ambasador la Budapesta, legea Offshore din România Motivul: textul de lege blochează un proiect care ar asigura 30% din necesarul energetic al Ungariei, a spus oficialul pentru revista Szombat.

“80% din nevoia Ungariei de energie este acoperită de Rusia, ceea ce nu este sănătos. Sunt două opțiuni disponibile. Prima: energie românească de la Marea Neagră, care să vină prin conductă în Ungaria.  Exxon Mobil se ocupă de extracție și este gata să continue munca. Din păcate, între timp, România a trecut o lege care impune o taxă de 15% asupra exportatorilor de energie, ceea ce e rău. Nu sunt de acord cu asta și am vrea să continuăm lucrul cu Exxon Mobil, România și Ungaria. Există speranțe că negocierile vor continua. Dacă reușim să facem afacerea, aceasta ar acoperi 30% din necesarul de energie al Ungariei” a spus ambasadorul David Cornstein.

Declarații ambasadorului american par a fi în sincron cu cele ale oficialilor ungari. Șeful companiei maghiare de distribuție de gaze naturale, FGSZ, a afirmat chiar la București că centrul de distribuție al gazelor naturale românești de la Marea Neagră ar trebui să fie în Ungaria. “Ce să faceți cu gazul? Faceți un foc mare și îl ardeți”, a spus ironic șeful firmei. De asemenea, ministrul maghiar de Externe a făcut apel, în timpul unei vizite la Washington, la aplicarea de presiuni asupra României, astfel încât extracția de gaze de Marea Neagră să fie începută până în 2022.

Legea Offshore, așa cum a fost votată ea de Camera Deputaților, va impune operatorilor să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toată producţia va trebui tranzacţionată pe piaţa românească, iar sumele obţinute vor fi direcţionate spre parteneriatele public-private.

”Nu puteam accepta ca România să-şi păstreze în continuare dependenţa energetică de ruşi. Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească, înseamnă că România devine una dintre puţinele ţări din lume care devine independentă energetic”, a spus Liviu Dragnea, cel care a inițiat proiectul în forma actuală. Legea offshore a fost asupru criticată de investitori străini.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
PSD intenţionează să scoată ofiţerii serviciilor secrete din justiţie, politică şi administraţie
Aşa cum a promis în Programul de Guvernare, PSD intenţionează să modifice legile siguranţei naţionale, ...