România va ajuta statele din Caraibe în combaterea criminalității
În luna octombrie a acestui an, Agenția RoAid în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) va derula un proiect de formare pentru ofițeri ai instituțiilor de aplicare a legii din Comunitatea Caraibelor (CARICOM) și din Cuba, ca parte a politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare.
Acordul de implementare al proiectului ”Training Regional pentru Combaterea Criminalității Transfrontaliere și a Criminalității Cibernetice” a fost semnat pe 3 septembrie 2018, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române din București, de către Cătălin Harnagea, directorul RoAid, și chestor general de poliție Ioan Buda – șeful Poliției Române.
Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea nivelului de pregătire al unui număr de 30 de ofițeri ai instituţiilor de aplicare a legii din statele CARICOM și Cuba, care activează în domeniul criminalității cibernetice. Acesta include un curs de pregătire pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor electronice la ATM-uri pentru statele membre ale CARICOM și Cuba. Trainingul urmează să se desfășoare în luna octombrie a acestui an, la Centrul Anti-drog (REDTRAC) din Jamaica.
Proiectul este finanțat de Guvernul României și implementat de către RoAid, împreună cu Inspectoratul General al Poliției Române, partenerul național al proiectului. IGPR va asigura expertiza tehnică necesară atingerii rezultatelor și obiectivelor propuse.De asemenea, proiectul beneficiază de sprijinul Ministerului Securității Naționale din Jamaica, în vederea organizării trainingului, a informat pagina oficială a RoAid, agenția României pentru cooperare și dezvoltare.
RoAid a fost creată în 2016 și funcționează în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. RoAid reprezintă anagajamentul României pe termen lung de a da mai departe ceea ce a învățat de-a lungul propriului său proces de tranziție către un stat democratic și o economie de piață – de a împărtăși atât lecțiile pozitive, cât și pe cele negative, cu cei care trec prin procese similare şi pentru care experiența noastră este relevantă şi necesară.
RoAid reprezintă anagajamentul României pe termen lung de a da mai departe ceea ce a învățat de-a lungul propriului său proces de tranziție către un stat democratic și o economie de piață – de a împărtăși atât lecțiile pozitive, cât și pe cele negative, cu cei care trec prin procese similare şi pentru care experiența noastră este relevantă şi necesară.
Ca stat relativ nou al UE, România acordă importanță strategică educației pentru dezvoltare, lucrând în primul rând să-și educe proprii cetățeni, experți și practicieni, pentru a asigura o bună înțelegere a valorilor și nevoilor țărilor partenere și pentru a asigura profesionalismul și eficiența livrării de programe de cooperare pentru dezvoltare.