Comisar european: România, o amenințare pentru UE
Gunther Oettinger, comisarul european pentru Buget, a afirmat ieri, în cadrul unei conferințe la Bruxelles, că proiectul european este în pericol fatal din cauza unor oponenți externi, dar și interni. Printre pericole, oficialul european a enumerat și România, potrivit portalului politico.eu. Țara noastră a fost introdusă în aceeași oală cu Rusia, Turcia și China.
“Unii din Europa vor să slăbească proiectul european sau chiar să-l distrugă – Polonia, Ungaria, România și guvernul Italiei. Mai există și pericolul autocraților care folosesc războaie comerciale și agresiune – Vladimir Putin, Recep Erdogan și chinezii” – a spus Gunther Oettinger.
Declarația a avut loc în contextul negocierilor pentru viitorul buget al UE, aflate în plină desfășurare. Proiectul ar trebui aprobat repede de liderii naționali și de Parlamentul European, astfel încât blocul comunitar să dea dovadă că este este capabil să acționeze în fața amenințărilor, este de părere comisarul european pentru Buget.
Politicianul german, deși este un membru de frunte al creștin-democraților Angelei Merkel, nu și-a scutit de critici nici țara natală. Gunther Oettinger a acuzat Germania că nu arată niciun fel de entuziasm când vine de UE și mai ales de buget și noul ministrul social-democrat de Finanțe de la Berlin este chiar mai strict decât predecesorul său, Wolfgang Schauble, cel care și acum dă coșmaruri grecilor.
Noul buget al Uniunii Europe ar urma să fie pentru perioada 2021-2027 și va fi primul după Brexit. Comisia Europeană a lansat în mai un proiect de peste 1100 miliarde de euro, gândit pentru o Europă care ar trebui să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă și pentru golul lăsat pe plecarea Marii Britanii.
UE vrea să dea mai mulți bani în domenii precum cercetarea și inovarea, tineretul, economia digitală, gestionarea frontierelor, securitatea și apărarea și să taie de la politica agricolă comună și politica de coeziune – cu aproximativ 5 % în cazul fiecăreia dintre ele – pentru a reflecta noua realitate a unei Uniuni cu 27 de state membre.
O inovație majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanțarea UE și statul de drept. Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia a propus, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept.
Cel mai probabil, acest capitol vizează România, Ungaria și Polonia, amenințările la adresa UE, așa cum le vede comisarul pentru Buget. Toate aceste țări au fost acuzate că încalcă statul de drept și domnia legii dar, deocamdată, UE nu a dat nicio sancțiune și probabil nici că va da vreodată, deoarece trebuie o decizie în unanimitate în acest sens. Ungaria a anunțat deja că va apăra Polonia, în cazul căreia a fost activat Articolul 7, care ar putea duce, teoretic, inclusiv la suspendarea dreptului de vot.