Ungaria vrea să dea în judecată Uniunea Europeană pentru votul pe articolul 7

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că vrea să dea în judecată Uniunea Europeană deoarece votul din PE, prin care s-a decis începerea procedurilor de activare a Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru îngrijorări legate de respectarea statului de drept, nu a fost valid. Oficialii de la Budapesta au afirmat că legislativul european nu a ținut cont și de abțineri atunci când a calculat majoritatea de două treimi necesară pentru aprobarea activării Articolului 7.

Nu s-a ţinut cont de abţineri

Primul care a ridicat această problemă a fost chiar ambasadorul Ungariei la UE, care a trimis o scrisoare președintelui Parlamentului European. Diplomatul maghiar a scris că, dacă s-ar fi ținut cont de abțineri, ar fi fost necesare 462 de voturi contra Ungariei. În condițiile în care doar 448 au fost exprimate, Articolul 7 nu ar fi fost declanșat, a scris Politico.eu.

Curtea Europeană de Justiţie va soluţiona diferendul

În replică, legislativul de la Strasbourg a transmis că abținerile nu se numără, deoarece așa s-a întâmplat și în alte cazuri când a fost necesară o majoritate de 2/3. Totuși, tratatele UE sunt interpretabile în această situație, așa că speța ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție, pentru soluționare.

Unanimitate de voturi

Valid sau nu, votul împotriva Ungariei nu va avea nicio consecință serioasă, deoarece eventualele penalități trebuie votate în unanimitate de statele membre, iar Polonia și Cehia au anunțat deja că își vor proteja aliatul din Grupul de la Vișegrad. În schimb, votul din PE cu privire la Articolul 7 a arătat cum se poziționează taberele în cadrul UE – naționaliști versus federaliști.

Weber nu l-a mai susţinut pe Orban

Marea surpriză a fost bavarezul Manfred Weber, până acum considerat un aliat al lui Viktor Orban, dar care a votat împotriva Ungariei. Politicianul este membru al CSU, partidul-soră, dar mai la dreapta, al CDU condus de Angela Merkel. Manfred Weber a decis să aleagă Bruxelles-ul în detrimentul Budapestei dintr-un motiv simplu, și anume că vrea să devină viitorul președinte al Comisiei Europene și că așa ar putea aduna mai ușor voturile necesare.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Dalai Lama: Imigranții trebuie să se întoarcă acasă, să-și reconstruiască țările
Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat în ...