Patriarhia Moscovei “rupe relațiile diplomatice” cu Patriarhia de la Constantinopol

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Deoarece Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, liderul de facto al lumii ortodoxe, a dat de înțeles că are intenția de a recunoaște o Biserică Ortodoxă Ucraineană, separată de Moscova, Patriarhia Rusiei a anunțat că sistează legăturile cu Patriarhia Ecumenică.

Sfântul Sinod de la Moscova a decis să suspende participarea în toate organizațiile conduse de reprezentanți ai Patriarhiei de la Constantinopol și să pună punct slujbelor comune. Mai grav, cel puțin din punct de vedere spiritual, Patriarhul Kiril al Rusiei a anunțat că nu îl va mai include în rugăciunile sale pe Patriarhul Bartolomeu. Șeful biroului de relații externe al Bisericii Ruse a spus, citat de BBC, că aceste lucruri echivalează cu ruperea relațiilor diplomatice în lumea laică. Statul rus a anunțat că nu se va implica în acest scandal, dar purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că ar fi de preferat ca unitatea ortodoxă să fie păstrată.

Conflictul dintre Moscova și Constantinopol este, în esență, unul geopolitic. Mulți ortodocși ucraineni resping Biserica Rusă și mai ales pe Patriarhul Kiril, pe care îl văd un susținător al războiului din Donbas în calitatea sa de unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin. Peste două treimi dintre ucraineni se declară creștin-ortodocși. Dintre aceștia, aproape jumătate aparțin de Patriarhia Kievului, instituție nerecunoscută oficial până acum de lumea ortodoxă. Nici 13% nu țin biserica ucraineană subordonată Moscovei.

Ideea separării canonice între Kiev și Moscova a luat amploare din cauza anexării Crimeei și războiului din estul Ucrainei. Parlamentul Ucrainei a cerut în aprilie anul acesta Patriarhiei Ecumenice să recunoască autocefalia Patriarhiei Kievului, care se consideră succesoarea Mitropoliei Kievului și întregii Rusii, care a funcționat între 988 și 1686 sub jurisdicția Constantinopolului. La începutul acestei luni, Patriahul Bartolomeu a anunțat că va trimite în Ucraina doi episcopi în cadrul pregătirilor pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care funcționează de facto din 1992 separată de Moscova.

Ucraina și Kievul sunt locul de naștere al creștinismului rusesc. Cneazul Vladimir, liderul Rusiei Kievene la sfârșit de secol X, s-a botezat ortodox în apele Mării Negre, la Herson, în Crimeea, înainte să se însoare cu o prințesă bizantină. Întors la Kiev, a organizat un botez în masă pe malurile Nistrului, care a rămas în istorie drept creștinarea rușilor, a scris newstandard.news

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Miting de susţinere a Legii Offshore
La mitingul din Piaţa Izvor pentru apărarea resurselor naturale, iniţiat de avocatul Dan Chitic, au ...