J.C. Juncker a propus excluderea lui Viktor Orban din PPE

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Înainte de summitul informal al liderilor din UE de la Salzburg, a avut loc, în același oraș, și un congres al Partidului Popular European. În cadrul acestei întruniri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus excluderea partidului maghiar Fidesz, condus de Viktor Orban, din PPE.

„Viktatorul,” acuzat în lipsă

Moțiunea a fost depusă când premierul ungar nu mai era în sală, deoarece plecase la o întrevedere programată cu omologul său austriac, Sebastian Kurz. Deci președintele CE a așteptat până când Viktor Orban, pe care l-a numit nu de mult “Viktatorul”, nu mai era în sală ca să-l atace pe la spate. Doar că PPE a respins la vot propunerea venită de la șeful executivului european, a relatat șeful de cabinet al premierului maghiar, citat de Hirado.hu

Supărarea e legată de gardul de la frontiera maghiară

Disputa dintre Jean Claude Juncker și Viktor Orban este veche și se leagă de refuzul guvernului maghiar de a accepta cotele de imigranți și de a lăsa valul de refugiați să tranziteze teritoriul Ungariei în drum spre vest. Oficialii de la Bruxelles au criticat gardul de frontieră construit de Budapesta și au acuzat autoritățile maghiare că nu sunt solidare cu celelalte state europene într-o chestiune care afectează întreg continentul.

Activarea Articolului 7, escaladarea conflictului cu Ungaria

Conflictul dintre UE și guvernul maghiar a atins apogeul atunci când Parlamentul European a votat începerea procedurilor de activare a Articolului 7, deoarece există îngrijorări că Ungaria încalcă statul de drept. Viktor Orban a spus că un asemenea demers îi insultă țara iar după vot a anunțat că va da în judecată PE deoarece nu a respectat procedura.

Oficialii de la Budapesta au afirmat că legislativul european nu a ținut cont și de abțineri atunci când a calculat majoritatea de două treimi necesară pentru aprobarea activării Articolului 7.

Tratatele europene sunt interpretabile

Primul care a ridicat această problemă a fost chiar ambasadorul Ungariei la UE, care a trimis o scrisoare președintelui Parlamentului European. Diplomatul maghiar a scris că, dacă s-ar fi ținut cont de abțineri, ar fi fost necesare 462 de voturi contra Ungariei. În condițiile în care doar 448 au fost exprimate, Articolul 7 nu ar fi fost declanșat, a scris Politico.eu.

În replică, legislativul de la Strasbourg a transmis că abținerile nu se numără, deoarece așa s-a întâmplat și în alte cazuri când a fost necesară o majoritate de 2/3. Totuși, tratatele UE sunt interpretabile în această situație, așa că speța ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție, pentru soluționare.

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Revoluţia din PSD s-a înfrânt. Dragnea i-a zdrobit pe complotişti
Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au votat vineri seara în favoarea lui Liviu Dragnea. ...