24 de morți după un atac armat la o paradă militară în Iran

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Cel puțin 24 de oameni au fost omorâți și alți 50 au fost răniți în Iran, ca urmare a unui atac armat petrecut în timpul unei parade militare în sud-vestul țării. Incidentul a avut loc în provincia Khuzestan, de la granița cu Irak, un fief al protestelor față de actualul regim teocratic autoritar de la Teheran.

Aproape toate persoanele decedate sunt membrii ai Gărzilor Revoluționare, corpul militar de elită al regimului, “sabia și scutul” ayatollahilor care au preluat puterea după revoluția din 1979, a scris The Telegraph.

Potrivit presei iraniene, a fost vorba de patru atacatori, îmbrăcați în uniforme ale Gărzilor, care au deschis focul cu arme automate înspre dispozitivul de paradă și tribuna cu oficiali. Doi dintre agresori au fost uciși, ceilalți doi au fost arestați.

Teheranul acuză SUA de agresiune

Guvernul de la Teheran i-a numit pe atacatori “teroriști plătiți de un regim străin” şi a dat vina pe “sponsorii regionali ai terorismului, controlați de SUA.” Un purtător de cuvânt al armatei a mers și ma departe și a spus că cei patru au fost antrenați în două țări din Golf care au legături cu SUA și Israel. În traducere, Iranul își acuză marele rival sunnit, Arabia Saudită, de acest atentat.

Agresiunea a fost revendicată de Rezistența Națională din Ahvaz, un grup care apără minoritatea arabă din Khuzestan, locul unde a avut loc atacul, dar și organizația teroristă Stat Islamic. Doar că ISIS nu a venit cu nicio dovadă care să-și susțină afirmațiile.

Gărzile revoluţionare – coloana vertebrală a regimului

Gărzile Revoluționare sunt principala forță externă a Teheranului, fiind implicate în conflictele din Irak, Siria și Yemen. Acasă, Gărzile Revoluționare controlează o rețea vastă de afaceri în toate domeniile de activitate, de la petrol la construcții, care însumează venituri anuale de peste 12 miliarde. La toate acestea se adaugă o influență politică uriașă, în toate palierele republicii islamice. De aceea, analiștii externi numesc Gărzile Revoluționare coloana vertebrală care ține regimul în picioare.

„Reza Șah, fii binecuvântat!”

Iranul este în fierbere de la începutul anului, din cauza unui val de proteste anti-regim care au cuprins aproape toată țara. Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi să ceară sfârșitul ayatollahilor și întoarcerea Șahului. Lozinci precum “Reza Șah, fii binecuvântat!” s-au spus mereu alături de “Moarte lui Khomeini”. Ayatollahii au ordonat o suprimare brutală a protestelor, de care s-au ocupat chiar Gărzile Revoluționare.

Donald Trump critică regimul Ayatollahului

Donald Trump a vorbit deschis despre nevoia unei schimbări de regim în Iran, deoarece actuala putere finanțează terorismul în Orientul Mijlociu și vrea să producă bombe nucleare. Prințul Moștenitor Reza Pahlavi, al Șahului Mohamed Reza Pahlavi, cel alungat de ayatollahi în 1979, este un simbol al rezistenței anti-regim și este apropiat de cercurile de la Casa Albă.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Marea Britanie: Politețea nu înseamnă slăbiciune
Ministrul britanic de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a îndemnat Uniunea ...