Donald Trump va prezida o ședință a Consiliului de Securitate al ONU

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Donald Trump va deveni miercuri al doilea președinte american care va conduce o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, cea mai importantă și puternică structură a Națiunilor Unite. Doar Barack Obama a mai făcut asta, în 2009 și 2014.

Subiectul ședinței va fi neproliferarea armelor de distrugere în masă, un subiect vast care va permite participanților să ridice probleme variate, de la Coreea de Nord la atacurile cu arme chimice din Marea Britanie, a scris Reuters. Dar președintele american va profita de ocazie și de atenția lumii ca să condamne Iranul, cum el singur a scris pe Twitter.

“Cu siguranță va fi cea mai urmărită ședință a Consiliului de Securitate” – a spus ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. În afară de China și Rusia, care vor trimite miniștri, celelalte 13 țări, inclusiv SUA, vor fi reprezentate la nivel de șef de stat sau de guvern. Acest format foarte rar este posibil deoarece ședința coincide cu Adunarea Generală anuală a ONU.

Rolul președintelui Consiliului de Securitate, chiar dacă acesta este Donald Trump, este administrativ și neutru: citește ordinea de zi, face briefing-ul celorlalte state membre și informează presa despre lucrările grupului. Donald Trump va citi dintr-un dosar, va face remarci în calitatea lui de președinte al Statelor Unite și va da cuvântul celorlalte țări. Liderul de la Casa Albă a primit deja instructaje de la oameni specializați.

Subiectul Iran se anunță a fi unul extrem de delicat. Rusia, China, Marea Britanie și Franța, membre permanente ale Consiliului de Securitate și semnatare ale Acordului nuclear cu Teheranul, au criticat decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acea înțelegere. În plus, Moscova a apărat întotdeanul Iranul, aliatul său, în cadrul ONU.

Totuși, în ciuda trecutului lui Donald Trump a om de teleziune, nimeni nu se așteaptă la un reality show. Un diplomat a spus, citat de Reuters, că ceilalți oameni de la masă se vor comporta exemplar, chiar dacă unii îl detestă pe liderul american.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Un canton din Elveția a votat interzicea vălului islamic
67% dintre locuitorii cantonului elveţian St. Gallen au votat duminică, în cadrul unui referendum local, ...