Un canton din Elveția a votat interzicea vălului islamic

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

67% dintre locuitorii cantonului elveţian St. Gallen au votat duminică, în cadrul unui referendum local, pentru interzicerea purtării burqa (vălul integral islamic) în spaţiul public, a relatat Agerpres. Proiectul de lege fusese deja adoptat de parlamentul regional, cu sprijinul dreptei populiste. Dar Verzii şi organizaţia de tineret a Partidului Socialist au blocat aplicarea legii și au inițiat un referendum în acest sens. Dar decizia cetățenilor a confirmat-o pe cea a adunării legislative.

De acum, „orice persoană care nu poate fi recunoscută pentru că îşi ascunde chipul în spaţiul public şi care pune astfel în pericol siguranţa publică sau pacea socială şi religioasă va fi pedepsită cu o amendă”. Cel mai probabil, un referendum national pe această temă va avea loc la anul, după ce un grup de cetăţeni au reuşit să adune cele 100.000 de semnături necesare.

În Elveţia nu există o lege care să reglementeze această chestiune la nivel naţional, executivul federal de la Berna susţinând că această problemă ar trebui să fie lăsată la latitudinea fiecărui canton elveţian.

În 2009, elvețienii au interzis, tot printr-un referendum, construcția de noi minarete în țară, deși pe teritoriul Elveției erau doar patru asemenea construcții religioase. Deși inițial s-a opus, guvernul de la Berna a decis că referendumul este valid și interdicția este în vigoare.

Potrivit ultimelor informații publicate de autoritățile elvețiene, 5,2% dintre cetățeni se declară de musulmani. Cei mai mulți au ajuns în Elveția în ultimii 50 de ani. De exemplu, în 1960, 0% dintre elvețieni au spus că sunt de de confesiune islamică. Cea mai mare creștere a fost în anii 1990: de la 1,6% din 1990 la 3,6% în 2000. Asta se explică prin numărul mare de refugiați din Bosnia-Herțegovina și din Serbia (Kosovo) care au fugit de război în Elveția.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
ALARMĂ/ Senatul a modificat Legea Offshore, calculând valoarea de referinţă a gazului pentru plata veniturilor suplimentare de trei ori mai mic decât cel reglementat
Comisiile de economie şi de energie ale Senatului au modificat Legea Offshore, introducând la articolul ...