CSM / Oana Schmidt Hăineală îşi depune candidatura pentru postul de procuror şef al Secţiei de Investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi?

Alina Maria Bogdan POLITIC Principal

Plenul Consiliului Suprem al Magistraturii va aproba astăzi declanşarea procedurii privind numirea procurorului şef al Secţiei de Investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi. Potrivit unor surse credibile, protejata sistemului, Oana Schmidt Hăineală, fostă preşedinte al CSM, şi-ar depune candidatura.

Fata lui tata, ţinută în braţe de sistem, promovată de Băsescu, pusă de Cioloş şefă la combaterea spălării banilor, preluată de Iordache

Procurorul Oana Hăineală a avut la vârsta de 36 de ani o carieră spectaculoasă. A fost aleasă preşedinte al CSM pentru un mandat de un an, în ianuarie 2013, pe timpul lui Traian Băsescu.  Consiliul nu a mai fost condus până atunci de un procuror. Oana Hăineală a deţinut în 2012 funcţia de vicepreşedinte al CSM şi este şefa secţiei de procurori din cadrul Consiliului. Oana Hăineală avea o experienţă de procuror de 14 ani şi a fost aleasă membru CSM în 2011 din partea parchetelor de pe lângă tribunale. În perioada 2007-2009 a fost Şeful delegaţiei române la Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO-Group of States against Corruption), evaluator GRECO.

Tatăl său a lucrat cu Monica Macovei pe vremea mineriadei din iunie 1990, când, potrivit unor surse care au lecturat mapa profesională a fostului ministru al justiţiei, azi europarlamentar, extrem de critic al României la Bruxelles, era cel care a aprobat descinderea procurorului Macovei la Jilava pentru a ancheta protestatarii. El purta numele de Hajnal. Provenea din Covasna. Şi-a schimbat numele, probabil, pentru cariera fiicei.

În ultima şedinţă a guvernului Cioloş,  Oana Schimdt-Hăineală a fost numită şefa Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

În prima şedinţă a guvernului Grindeanu, cea din 6.01.2017, HG-ul lui Cioloş s-a abrogat şi Oana Schmidt-Hăineală ar fi trebuit să se întoarcă la Bacău, de unde era detaşată la Bucureşti.

Lovitura de teatru,  Florin Iordache a cerut-o, în 5 ianuarie 2017 ca expert la cabinetul său, deşi era încă vigoare HG a lui Cioloş, care avea să fie abrogată chiar a doua zi!

În 5 ianuarie 2017, Curtea de Apel Bacău a dat aviz favorabil pentru noua  detaşare a Oanei Schmidt-Hăineală în cadrul Ministerului Justiţiei

Studii de securitate

Oana Schmidt Hăineală a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi a urmat cursuri postuniversitare de drept penal şi criminologie la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, cursuri postuniversitare de management organizaţional la Universitatea din Bacău.

De asemenea, Hăineală a finalizat două masterate în „Ştiinţe militare şi informaţii”, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, şi în „Securitate şi apărare naţională” la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Din anul anul 2011, Oana Schmidt Hăineală a făcut un doctorat în Ştiinţe Militare şi Informaţii la Universitatea Naţională de Apărare Carol I”, potrivit Antena 3.

Până la ora redactării materialului, Oana Schmidt Hăineală nu a confirmat candidatura.

Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a prevăzut înfiinţarea Secţiei de Investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi. În urmă cu o săptămână, Regulamentul de funcţionare a instituţiei a fost votat de plenul CSM.

Prin acest organism, magistraţii vor putea fi traşi la răspundere pentru erorile judiciare.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Donald Trump: „Toate națiunile din lume ar trebui să reziste socialismului și mizeriei pe care o aduce pentru toți”
Donald Trump a ținut ieri al doilea discurs în calitate de președinte al Statelor Unite ...