Lovitură pentru Angela Merkel de la colegii de partid

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Volker Kauder, un apropiat al Angelei Merkel și omul care a condus în ultimii 13 ani grupul parlamentar al CDU, partidul cancelarului german, a fost demis din această funcție după un vot al deputaților creștin-democrați.

Volker Kauder nu a primit un nou mandat deși Angela Merkel îl anunțase drept favoritul ei și că îl considera drept un om crucial pentru asigurarea stabilității coaliției de guvernare, a scris Politico. Prin alegerea celuilalt candidat, Ralph Brinkhaus, ca să conducă grupul parlamentar CDU, deputații au arătat cât de puțin mai contează dorința Angelei Merkel, chiar și în propriul partid.

Șefa guvernului de la Berlin a spus că într-o democrație există și înfrângeri. Dar un lider social-democrat, din grupul partenerilor de guvernare ai CDU, a spus că votul reprezintă o revoltă împotriva Angelei Merkel. Și analiștii din Germania sunt împărțiti: unii spun că parlamentarii au vrut doar să-și arate nemulțumirea, în timp ce alții spun că este primul pas către finalul erei Merkel.

În politica germană, obsedată de stabilitate, asemenea sfidări pe față, mai ales în cercurile puterii, au fost până acum rare. Dar guvernul Merkel IV, format cu mari eforturi după alegerile de anul trecut, pare că merge din criză în criză. Înainte de vot, a fost problema cu șeful SRI-ului german, destituit din funcție după ce a contrazis-o public pe Angela Merkel. În apărarea lui Hans-Georg Maasen a sărit liderul CSU, partidul-soră din Bavaria al CDU, ministrul de Interne Horst Seehofer, care a vrut să-l pună pe spionul șef secretar de Stat la ministerul de Interne, pe un salariu mai mare. Doar că social-democrații s-au opus cu tărie și, până la urmă, fostul șef BfV va fi numit consilier special al Ministrului de Interne pe relația cu Europa.

Înainte de asta a fost conflictul dintre Angela Merkel și Horst Seehofer pe tema imigranților, după ce liderul bavarez a anunțat că întărește granița țării. Situația s-a detensionat doar după ce șefa executivului a cedat.

Experții germani cred că actuala coaliție mai există deoarece partidele care o formează ar pierde procente importante în caz de alegeri anticipate. Ultimele sondaje de opinie arată o scădere constantă pentru CDU/CSU și SPD, în paralel cu o apreciere a AfD, partidul naționalist de dreapta, în opiniile alegătorilor.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Papa Francisc: O deschide totală pentru imigrație este irațională
Papa Francisc a făcut apel la o abordare „prudentă” şi „bine gândită” în problema migraţiei, ...