OFICIAL: Cheltuielile europarlamentarilor rămân secrete

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Parlamentul European nu trebuie să prezinte public ce fac deputații europeni cu cei 4.416 euro pe care îi primesc lunar pe lângă salariul lunar, a decis Curtea Europeană de Justiție. Suma se cheamă “Indemnizația pentru cheltuieli generale” și vizează acoperirea cheltuielilor din statul membru în care au fost aleşi, precum costurile de administrare a birourilor deputaţilor, factura telefonică şi taxele poştale, achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic şi telematic. În total, este vorba de 100 de milioane de euro pe an care se cheltuie netransparent, a scris Politico.

Verdictul a venit la trei ani după ce un grup de jurnaliști de investigații au cerut CJUE să verifice dacă e legal sau nu refuzul Parlamentului European de a nu da publicității informațiile despre modul în care europarlamentarii cheltuiesc indemnizația lunară, care are o valoare cât jumătate din salariu.

Tribunalul a decis că este vorba de date personale, nu de date publice, care nu pot fi dezvăluite conform legislației în vigoare. De asemenea, tot în verdictul CJUE se arată că ar fi un efort prea mare cenzurarea datelor personale din aceste documente și că asta le-ar face oricum inutile, deoarece nu ar putea fi monitorizare cheltuielile individuale ale europarlamentarilor.

Pe lângă Indemnizația pentru cheltuieli generale, membrii Parlamentului European pot să deconteze călătorii la clasa întâi și primesc o alocație zilnică de 313 euro, pentru hotel și alte cheltuieli, atunci când lucrează la Bruxelles și Strasbourg. Nu trebuie depuse chitanțe, facturi sau alte documente despre modul în care sunt cheltuiți banii. Doar din 2009 a fost introdusă obligația prezentării unei chitanțe atunci când se face decontul cheltuielilor de transport. Aproape toți eurodeputații cer întreaga sumă de 4416 euro și doar câțiva rambursează banii care nu au fost cheltuiți, a notat The Guardian.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Crimă de les cancelărie/Angela Merkel, numită “rață bleagă” de un coleg de partid
Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget și membru al partidului condus de Angela Merkel, a ...