Politico: A venit vremea ca Merkel să plece

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

“A venit vremea ca Angela Merkel să plece! Pentru binele țării. Pentru binele CDU. Și pentru binele propriu” – este concluzia pe care o trage, într-o articol pentru Politico.eu, Konstantin Richter, expert în politica germană și autor al unei biografii al cancelarei. Autorul consideră a cei 13 ani la putere sunt prea mulți, chiar și pentru standardele de modestie pe care Angela Merkel și le împune în viața privată.

Șefa guvernului de la Berlin este numită o umbră a ceea ce fost, care nu mai conduce guvernul și care abia reușește să țină laolată coaliția de la putere. Din această cauză, Angela Merkel devine o figură ridicolă, a afirmat expertul german.

Gestionarea defectuasă a cazului Maassen, şeful BfV (SRI-ul german), şi insubordonarea colegilor din CDU

Ultimele două mari crize majore de pe scena politică de la Berlin arată clar nivelul la care a ajuns cancelarul german. Una este gestionarea catastrofică a cazulului lui Hans-Georg Maassen, șeful BfV (SRI-ul german), care a fost destituit din funcție după ce a contrazis-o public pe șefa guvernului, promovat pe un post mai bun în cadrul Ministerului de Interne, apoi numit într-o funcție inferioară, după ce publicul s-a scandalizat. Angela Merkel a recunoscut atunci că s-a gândit prea mult la cum ar funcționa birocrația ministerială decât la ce ar crede oamenii când ar fi auzit că spionul-șef, acuzat de simpatii de extremă dreaptă, a primit un loc de muncă mai bine plătit. A doua criză majoră și cea mai recentă este lovitura usturătoare pe care șefa executivului a primit-o de la parlamentarii CDU, care nu l-au ales pe favoritul și aliatul ei ca să fie liderul grupului din Bundestag.

Nemţii s-au cam săturat de Merkel

Ar putea fi locuri pe mapamond unde reputația Angelei Merkel drept cea mai puternică femeie din lume și ultimul apărător al valorilor liberale este încă intactă, dar la Berlin, a notat Konstantin Richter, lumea cere schimbare. Frankfurter Allgemeine Zeitung, ziarul favorit al CDU și Gunther Oettinger, comisarul european pentru Buget și membru al CDU, au spus că Angele Merkel este o “rață bleagă”, termenul politic pentru un lider a cărui influență s-a dus.

Merkel este prinsă în chingi. „Nu mai controlează nimic”

Punctul de cotitură a fost 2015 și criza imigranților. Pragmatismul, simplitatea și modul calculat de a lua decizii, care au făcut-o pe șefa guvernului atât de populară, s-au dus când Angela Merkel a deschis granițele Germaniei, o decizie contrară principiile arătate până atunci. Dreapta politică s-a enervat din cauza fluxului mare de refugiați, iar stânga a fost iritată de accesiunea dreptei. În coaliția de guvernare, CDU simte presiunea dreptei radicale iar SPD, a stângii radicale. Angela Merkel este prinsă la mijloc și nu mai controlează nimic, a afirmat expertul german pentru Politico. Capacitatea cancelarei de a depăși diferențele de partid, când un avantaj, este privită acum ca un dezavantaj.

Konstantin Richter mai spune  că nu este prea târziu pentru Angela Merkel să aibă o retragere onorabilă și să se ducă acolo unde a spus că vrea să petreacă perioada post-politică: în căsuța ei din Uckermark, unde să facă prăjituri și să asculte muzică clasică.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
UE face un pas în spate în fața naționaliștilor italieni
“Nu avem niciun interes că generăm o criză între Comisia Europeană și Italia, nimeni nu ...