Iran | Tribunale revoluționare pentru anchetarea corupților

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

După ce economia iraniană a luat-o rău în jos din cauza sancțiunilor americane foarte dure, regimul teocratic-autoritar de la Teheran a decis să înființeze “tribunale islamice revoluționare” pentru a-i judeca rapid pe toți dușmanii poporului. Chiar așa a zis liderul suprem al Iran, Ayatollahul Ali Khamenei, când a aprobat înființarea acestor curți speciale de justiție.

Trei oameni condamnaţi la moarte

„Acum au venit și primele hotărâri. Trei oameni au fost condamnați la moarte, după ce au fost găsiți vinovați că “au răspândit corupția pe pământ,” a scris Europa Liberă. Mai precis, au fost condamnați pentru că au ascuns în depozite diverse bunuri, ca să creeze panică în societate, au destabilizat schimburile monetare, astfel încât să devalorizeze rialul iranian și că au ajutat inamicii care duc un război economic fără limite împotriva republicii islamice, a scris chiar televiziunea de stat din Iran. Cei trei condamnați la moarte pot face apel la Curtea Supremă, dar sunt slabe șanse ca sentințele lor să fie schimbate.

Condamnaţii nu au căi de atac

Aceleași tribunale revoluționare au condamnat alte 32 de persoane la pedepse cu închisoarea de cel mult 20 de ani, tot pentru infracțiuni economice. Aceste sentințe sunt definitive, obligatorii și nu există nicio cale de atac, au anunțat chiar oficialii iranieni.

Moneda naţională s-a depreciat

Atunci când s-au retras din acordul nuclear cu Iran, Statele Unite au reimpus și sancțiuni economice extrem de dure. Ca urmare, moneda națională iraniană, rialul, a atins un nou minim istoric iar inflația a explodat. Iranienii au ieșit iarăși în număr mare în stradă ca să conteste regimul teocratic, pe care îl acuză de greutățile cu care se confruntă țara. De luna viitoare, va fi și mai rău pentru iranieni, deoarece Statele Unite vor impune un embargo asupra exporturilor iraniene de petrol, principalul motor al economiei. Donald Trump nu și-a ascuns niciodată dorința unei schimbări de regim la Teheran. A spus asta chiar și în discursul său de la ONU.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Premiul Nobel pentru Medicină, pentru un studiu legat de tratarea cancerului
Un cercetător din Statele Unite și unul din Japonia, James Allison și Tasuku Honjo, sunt ...