Ministrul Justiției, la Strasbourg: România nu este în situația Ungariei și Poloniei
România nu este în situaţia Poloniei sau Ungariei pentru a fi supusă procedurii de sancţiuni împotriva unui stat membru al UE prin activarea Articolului 7 din Tratatul pentru Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, la Strasbourg, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
„Principiul egalităţii, şi nu numai în România, peste tot, presupune să te afli în aceeaşi ipoteză juridică. Or, noi nu suntem. România nu este în ipostaza, în situaţia Poloniei sau Ungariei. La noi n-a existat aşa ceva. Sigur, a fost acolo o uşoară sincopă când preşedintele a avut nevoie de mai mult timp spre a înţelege o decizie a CCR, evident, fiind o decizie foarte semnificativă, importantă şi o decizie care avea 133 de pagini. De aia a trebuit mai mult timp pentru lectură şi înţelegere. Dar în rest, în România, nimeni n-a pus problema ‘respectăm sau nu respectăm deciziile Curţii’. Prim-vicepreşedintele Timmermans, la întrevederea de ieri, a spus cu subiect şi predicat: ‘Nici nu putem deschide discuţia cu privire la activarea articolului 7 pentru România,” a afirmat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
Opţiunea nucleară
Articolul 7 este cel mai sever mijloc de penalizare a unui stat membru al Uniunii Europene. Sancțiunile pot ajunge chiar și la suspendarea dreptului de vot în cadrul instituțiilor. Totuși, această variantă este numită “opțiunea nucleară” deoarece este foarte severă.
Ca UE să considere activarea articolului 7, trebuie să se constate că într-un stat membru sunt puse în pericol valorile care stau la baza proiectului european. Aceste valori sunt trecute la Articolul 2 din TUE, care spune așa:
“Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.”
Cum se activează Articolul 7?
În primă fază este vorba de măsuri preventive – articolul 7, punctul 1. Procedura este declanșată de o treime dintre statele membre, sau de Comisia Europeană sau de Parlamentul European. oficialii europeni pot cere statului să ia anumite măsuri pentru corectarea îngrijorărilor privind riscurile asupra valorilor fundamentale ale UE.
Dacă aceste măsuri preventive nu funcționează întră în joc articolul 7.2. O treime dintre statele din Consiliu sau Comisia Europeană trebuie să decidă că a avut loc (deci nu doar că există riscul) o încălcare serioasă și continuă a valorilor fundamentale ale UE iar Parlamentul votează (aceleași condiții ca la art. 7.1). Țara vizată este invitată să trimită observații înainte să se ia o decizie.
Aplicarea unei pedepse, inclusiv a suspendării dreptului de vot, se decide în cadrul Consiliului, care trebuie să voteze în unanimitate. Acesta este motivul pentru care nici Polonia, nici Ungaria, singurele țări vizate de proceduri sub articolul 7, nu sunt îngrijorate, deoarece se vor apăra reciproc.