Judecătorii din Republica Moldova ar putea fi aleși de popor

Valentin Borcea POLITIC Principal

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova și cel considerat șeful de facto al întregii țări, Vlad Plahotniuc, lansează un nou atac direct la președintele pro-rus Igor Dodon. Mai precis, la atribuțiile sale de șef al statului. Președintele PDM vrea să schimbe constituția astfel încât judecătorii să fie aleși direct de popor, cum se întâmplă în unele state americane, de exemplu.

Vlad Plahotniuc a declarat că deputații democrați vor propune un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care Comisia juridică a Legislativului să fie împuternicită să elaboreze proiectul de modificare a Legii Supreme. Șeful PDM a explicat semnificația unei astfel de inițiative prin faptul că există percepția că justiția nu este independentă, deși au fost realizate reformele necesare.

În prezent, judecătorii sunt numiţi de preşedintele Republicii Moldova, la propunerea CSM

Potrivit prevederilor actuale ale Constituției, judecătorii instanţelor judecătoreşti se numesc în funcţie de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce au susținut un concurs. În același timp, judecătorii Curții Supreme de Justiţie sunt numiți în funcţie de Parlament la propunerea CSM, a transmis Radio Chișinău.

Mai e de folos preşedinţia pentru Republica Moldova?

Reamintim că la finalul lunii trecute, Adrian Candu, președintele Parlamentului de la Chișinău, tot membru al PDM, a pus un semn de întrebare asupra utilității funcției de președinte al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută după ce Igor Dodon fusese suspendat a patra oară din funcție, deoarece a refuzat să semneze decretele de numire a noi miniștri.

Rol de ficus

În prezent, președintele Republicii Moldova are atribuții ceremoniale, țara fiind o democrație parlamentară. Dar Igor Dodon nu și-a ascuns niciodată dorința de a transforma țara într-un regim prezidențial, tot așa cum e și Rusia lui Vladimir Putin, mentorul șefului de stat moldovean.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Muntenegru vrea patriotism cu forța și de frica amenzilor
Guvernul muntenegrean a aprobat amenzi severe pentru cei care nu vor să se ridice în ...