Oana Schmidt Hăineală ar fi făcut presiuni pentru semnarea Protocolului SRI-IJ, potrivit surselor de la vârful justiţiei
Persoana cheie din justiţie care a insistat ca Inspecţia Judiciară să semneze Protocol secret dintre SRI şi IJ, în 2016, in plin scandal privind “câmpul tactic” din justiţie, a fost Oana Schmidt Hăineală, procuror, membră CSM în acea perioadă, sustin surse de la vârful justiţiei.
Oana Schmidt Hăineală este extrem de apropiată de servicii, ea fiind şi cea care a semnat în 2012 protocolul secret dintre CSM şi SRI.
Surse din interiorul Ministerului Justiţiei susţin că OUG 13/2017 nu ar fi fost blocată dacă Oana Schimdt Hăineală nu l-ar fi îndemnat pe Florin Tudose, ministrul justiţiei de atunci, să retragă de la publicare norma juridică.
Un alt membru CSM care a îndemnat la semnarea acestui protocol a fost judecătorul Cristi Danileţ, apărător de facto al acestor gen de protocoale.
SRI-ul, de partea cealaltă, prin gen. Florian Coldea şi gen. Dumitru Dumbravă, a făcut tot posibilul de-a lungul timpului pentru a forţa Inspecţia Judiciară să semneze un protocol cu el, Inspectia Judiciara rămânând până în 2016 singura autoritate de la vârful justiţiei care nu avea protocol secret cu SRI.
Până în 2016, SRI avea protocoale secrete cu următoarele autorităţi din justiţie:
– PICCJ – 2009;
– PICCJ si ICCJ – 2010;
– CSM – 2012.
Asociaţii ale magistraţilor au cerut atunci CSM să apere independenţa justiţiei
Judecătoarea Dana Gârbovan a amintit recent într-o postare pe facebook că, în 2015, a atras atenţia asupra pericolului amestecului serviciilor de informaţii în justiţie. UNJR, AMR şi APR au cerut atunci Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei în raport cu afirmaţiile generalului Dumitru Dumbravă, ce vorbea într-un interviu public, cu dezinvoltură, despre „câmp tactic” în justiţie, „menţinerea atenţiei până la finalizarea cauzei”, „patternuri” privind comportamentele judecătorilor şi procurorilor.
„Pentru noi erau chestiuni extrem de grave, pentru că vorbeau despre lucruri care nu ar fi trebuit să aibă vreo legătură cu înfăptuirea justiţiei. Modul în care CSM-ul de la acea vreme a tratat cererea noastră ne-a făcut să ne dăm seama că lucrurile sunt mai serioase decât ne imaginăm, că sunt chestiuni grave, ţinute ascunse, care trebuie să iasă la iveală. (…) Ulterior au ieşit la iveală decizii secrete ale CSAT, echipe mixte, protocoale secrete încheiate de SRI cu toate instituţiile de la vârful justiţiei. Protocolul dintre SRI şi Inspecţia Judiciară completează peisajul dezolant al unei justiţii care şi-a clamat neobosit independenţa, dar a permis SRI să pătrundă în fiecare instituţie fundamentală a sa, să îi influenţeze activitatea şi, prin asta, să compromită însăşi ideea de justiţie independentă”, scria recent Dana Gârbovan.
Klaus Iohannis a băgat şi mai tare SRI în justiţie
După venirea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, amintesc sursele de la vârful justiţiei, justiţia era trecută în strategia de securitate de către CSM