Studiu: Numărul nașterilor prin cezariană aproape s-a dublat în ultimii 15 ani
Numărul nașterilor prin cezariană aproape s-a dublat în ultimii 15 ani și a atins proporții alarmante în unele țări. Procedura datează din antichitate și poate salva viețile mamei și copilului, dar și poate avea efecte pe termen lung.
În 2000, 16 milioane de copii, adică 12% din total, veneau pe lume pe această cale chirurgicală, în timp ce în 2015, numărul a ajuns la aproape 30 de milioane, adică 21% din total nașterilor. Până de curând, Organizația Mondială a Sănătății spunea că orice valoare peste 15% este excesivă.
Studiul, publicat în jurnalul medical The Lancet, analizează date din 169 de țări pe baza statisticilor din 2015, ultimul an când s-au găsit informații pentru toate statele vizate.
Titlul vine impropriu de la CEZAR
Dicţionar Oxford: „cezariană = naşterea unui copil prin tăierea abdomenului mamei atunci când nu poate avea loc pe cale naturală, aşa cum a fost făcut în cazul lui Iulius Cezar.” Istoria medicală infirmă ipoteza. În vechiul imperiu roman nu se practicau decât exciziile de feţi de la mamele moarte, iar mama lui Cezar a trăit şi după moartea fiului. Primele operaţii reuşite de cezariană s-au făcut în Europa de abia în secolul XlX, dar cu o rată de supravieţuire de 15%. Copiii scoşi din pântecul mamei după moartea acesteia, în timpul Lex Caesarea, se numeau „caesones” şi este foarte des invocat faptul că aceasta ar fi originea. Jacques Guillimeau a publicat în 1598 o lucrare medicală în care descria activitatea moaşelor şi se pare că el a fost primul care a produs sintagma de „disecţie cezariană.”
România: 30-40%
În România, între 30 și 40 la sută dintre nașteri se realizează prin cezariană, potrivit BBC, care citează studiul din The Lancet. Cam la același nivel se situează Statele Unite, China, Germania, Italia, Portugalia, și Polonia.
Brazilia, Republica Dominicană, Egipt: Peste 50%
În schimb, sunt țări unde peste jumătate dintre copii sunt născuți prin cezariană. Recordul îl dețin Republica Dominicană (58,1%), Brazilia (55,5%) și Egipt (55,55). Autoritățile braziliene au dat drumul în 2015 unui program menit să reducă numărul de asemenea intervenții chirurgicale.
Copiii născuţi prin cezariană, mai susceptibili la alergii şi la astm
Autorii studiului au îndemnat medicii, femeile și familiile să aleagă cezariana doar atunci când este necesar din punct de vedere medical. Această operație poate salva viața mamei și fătului dacă, de exemplu, copilul nu s-a așezat cum trebuie în uter sau dacă travaliul nu decurge corespunzător. Dar asemenea nașteri necesită perioade de recuperare mai mari, lasă cicatrici pe abdomen și pe uter, care pot provoca probleme serioase pentru sarcinile ulterioare. De asemenea, pe termen scurt, copilul născut prin cezariană poate suferi schimbări în sistemul imunitar care l-ar face mai susceptibil la alergii și astm.