Curentul naţionalist ia amploare în Germania și Italia. AfD, al doilea în preferințele nemților; Lega Nord, prima printre italieni

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Ultimele sondaje de opinie făcute în Germania și Italia arată că nici rezultatul alegerilor din Bavaria, nici apariția actualului guvern de la Roma nu sunt greșeli sau coincidențe ale istoriei, ci parte a unui curent.

În Germania, un studiu INSA făcut între 12 și 15 octombrie, pe un eșantion de 2061 de persoane, arată că partidul naționalist AfD, Alternativa pentru Germania, a ajuns pe locul doi în preferențile nemților. Formațiunea ar fi votată de 18% dintre alegătorii din țară, un scor cu 40% mai mare decât cel obținut la precedentele alegeri (13%).

Uniunea CSU/CDU a pierdut şase procente din încrederea germanilor, doar într-un singur an

În schimb, pentru coaliția de guvernare, sondajul aduce vești extrem de proaste. CDU/CSU, partidul condus de Angela Merkel și formațiunea soră din Bavaria, care formează corp comun, au ajuns la 27%, față de 33% cât a luat la votul de anul trecut. Mai rău este pentru SPD, care a scăzut până la 15%, în condițiile în care scorul de 21% de la precedentul scrutin a fost cel mai prost din istorie. Împreună, aceste două formațiuni – care alcătuiesc guvernul de la Berlin – nu ar avea suficiente voturi pentru o majoritate. Analiștii spun că acesta este și motivul pentru care actuala coaliție încă nu s-a năruit din cauza crizelor succesive.

Lega Nord în topul preferinţelor electoratului italian

În Italia, avansul naționaliștilor este și mai evident. Lunile de guvernare și comportamentul lui Matteo Salvini, ministrul de Interne și premierul din umbră, au dus Lega Nord pe primul loc în preferințele italienilor, cu 31%, potrivit unui sondaj SWG făcut între 10 și 15 octombrie, pe un eșantion de 1500 de oameni. Este aproape o dublare a scorului de la alegerile precedente, de 17%. Asta spune că discursul anti-imigrație al liderului Lega Nord a rezonat în rândul italienilor.

Partidul comediantului scade vertiginos în insulă

Mișcarea 5 Stele, celălalt partid din coaliția de guvernare, a scăzut în ochii italienilor. Doar 28% dintre alegătorii din peninsulă ar mai vota formațiunea antisistem, fondată de un actor de comedie. În prezent, M5S este cel mai mare partid din coaliția de guvernare din Italia, având în vedere că a obținut 33% la alegerile precedente. Formațiunea lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, s-a prăbușit de la 14% la 8%. Partidul Democrat, principala formațiune de stânga, a mai pierdut și ea 2 procente, de la 19% la 17%

Aceste sondaje sunt importante deoarece arată că europenii încep să se îndepărteze de partidele tradiționale, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Răspopit pentru că a pus pe Facebook poze cu Patriarhul Kiril al Rusiei
Un preot din Minsk s-a ales cu cea mai dură pedeapsă posibilă din partea Bisericii ...