UE: Acordul de Brexit este 90% gata dar problema graniței cu Irlanda ar putea distruge tot

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Francezul Michel Barnier, care conduce echipa de negocieri a Uniunii Europene, a anunțat că acordul cu Marea Britanie cu privire la ieșirea țării din blocul comunitar, este în proporție de 90% gata. Totuși, oficialul european nu era fericit, chiar din contră, deoarece mare parte din cele 10 procente rămase reprezintă chestiunea frontierei din Irlanda de Nord, dintre Regatul Unit și Republica Irlanda. Această problemă ar putea zădărnici acordul, reprezintă îngrijorarea lui Michel Barnier.

Theresa May n-a spus nimic scaunului gol

Theresa May a prezentat celorlalți lideri europeni poziția sa vizavi de Brexit, miercuri seară, în cadrul unei ședințe de la care președintele Klaus Iohannis a lipsit deoarece vizita Pompeii. Asta deși România, implicit și el, va deține președinția rotativă a UE. Liderii EU27 au spus că premierul britanic nu a adus nimic nou în discuție, dar că toată lumea va munci din greu să prevină un nou Brexit fără un acord pentru relația de după.

Graniţa cu Irlanda, marea îngrijorare a oficialilor UE

Uniunea Europenă și Marea Britanie au fost de acord că reintroducerea controalelor vamale între Irlanda și Irlanda de Nord trebuie evitată, dar nimeni nu știe exact cum se va realiza acest lucru. Londra a repetat insistent că va crea o frontieră fără fricțiuni, cu ajutorul soluțiilor și tehnologiilor moderne, unele încă netestate. Doar că acest plan nu a fost pe placul lui Michel Barnier. Miza este mare, deoarece granița irlando-britanică din Irlanda de Nord va deveni după 29 martie 2019 granița externă a UE. Oficialii de la Bruxelles vor să prevină intrarea în piața unică a unor produse britanice, care nu vor mai fi conforme, dar și evaziunea fiscală.

Premierul britanic nu doreşte fragmentarea Regatului Unit al Marii Britanii

Theresa May a spus că nu va accepta niciun acord care va amenința fragmentarea Regatului Unit, mai precis ruperea Irlandei de Nord de restul țării. Apariția unei granițe tari și a punctelor de control, în loc de actuala frontieră nepăzită, ar putea duce chiar la acest lucru, se teme executivul de la Londra.

Singura evoluție de la acest summit european, care trebuia să fie chiar cel în cadrul căruia trebuia să se finalizeze acordul de Brexit, este legată de perioada de tranziție, adică aplicarea acordului care încă nu există. Theresa May a spus că a putea cere o extensie de câteva luni. Jean Claude Juncker a transmis că liderii europeni ar fi deschiși la un asemenea demers, deși nu este cea mai bună idee. Totuși, aceste luni de prelungiri nu vor rezolva problemele curente, au afirmat liderii europeni.

Marea Britanie va ieși din UE pe 29 martie 2019, acest lucru este sigur și în proporție de 99,99% nu mai poate fi schimbat. România va deține președinția rotativă a UE în timpul acestui moment istoric pentru proiectul european.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Neomarxiştii au descoperit că Sagrada n-are autorizaţie de construcţie. Amendă de 36 de milioane de euro
Una dintre clădirile simbol ale Spaniei și ale lumii, Catedrala Sagrada Familia din Barcelona, nu ...