Financial Times: Donald Trump reprezintă spiritul epocii care răsare, Macron, a lumii care apune

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Jurnalistul britanic Gideon Rachman, principalul corespondent de politică externă al celebrei publicații Financial Times l-a comparat pe Donald Trump cu Napoleon Bonaparte, în ideea că ambii au fost lideri care au schimbat cursul istoriei și care au reprezentat spiritul epocii lor, așa numitul Zeitgeist (un set general de reguli, credinţe şi principii). În schimb, Emmanuel Macron, văzut de mulți drept un vizionar, pare să întruchipeze o lume care apune, a notat ziaristul britanic.

Un idiot poate fi o personalitate a istoriei mondiale

Personalitățile istorice nu trebuie să fie oameni buni sau deosebit de inteligenți, a scris Gideon Rachman. Donald Trump este un mincinos notoriu, administrația sa a creat centre de detenție pentru copii, iar fostul secretar de Stat Rex Tillerson l-a numit idiot. Dar nimic din toate acestea nu îl opresc pe Donald Trump să fie ceea ce filosoful german George Hegel a numit “o personalitate a istoriei mondiale.”

Chintesența acestei sintagme, în era lui Hegel, era Napoleon, pe care gânditorul l-a descris drept “spiritul lumii călare pe cal.” Donald Trump se înscrie în același model de om de stat din instinct, o personalitate care folosește și întrupează forțe pe care el le înțelege doar pe jumătate. Pe partea cealaltă este Emmanuel Macron, care în ciuda culturii pe care o posedă, întrupează o ordine pe moarte.

Trump şi-a dat seama că globalismul erodează SUA, nu le antrenează

Jurnalistul Financial Times crede că Donald Trump va rămâne în istorie prin câteva acțiuni pe care le-a luat. În primul rând, a rupt consensul elitelor americane despre cum Statele Unite trebuie să-și gestioneze relația cu restul lumii. Ceilalți președinți fie au negat eroziunea puterii americane, fie au încercat să o gestioneze în tăcere. În schimb, Donald Trump a recunoscut declinul american și a încercat să-l întoarcă. Metoda aleasă a fost să folosească puterea americană mai direct și mai brutal, astfel încât să rescrie regulile globale în avantajul SUA, până nu era prea târziu. Mai precis, Donald Trump a decis că globalizarea, îmbrățișată de predecesorii săi, este o idee foarte proastă, care slăbește puterea relativă a SUA și erodează nivelul de trai al americanilor. Fără să fie constrâns de politețea predecesorilor săi, Donald Trump s-a luat la trântă și cu prietenii, și cu dușmanii.

Primul președinte american care încearcă să blocheze ascensiunea chineză

De asemenea, prin abordarea instinctuală a relațiilor internaționale ca un joc de sumă zero, Donald Trump a decis că o China mai puternică și mai bogată ar fi rea pentru America și a devenit primul președinte american care încearcă să blocheze ascensiunea chineză. Nu este clar deocamdată dacă este o idee bună sau rea, dar este sigur o schimbare istorică.

„Economia americană duduie, în timp ce economia chineză dă rateuri”

Primele semnale sunt pozitive pentru Donald Trump, crede Gideon Rachman. Economia americană duduie, în timp ce economia chineză dă rateuri. Canada și Mexic au cedat presiunilor americane și au refăcut acordul comercial cu vecinul lor. Alți aliați americani au prins mesajul și au început să se alinieze la noua realitate. Indiferent de rezultatul alegerilor pentru Congres de luna viitoare, Donald Trump are o șansă bună la un nou mandate în 2020.

Unde va fi dus Trump după victorie?

Chiar și un eventual eșec nu ar putea nega faptul că Donald Trump este un președinte istoric. El ar putea crede că măreția este doar despre câștiguri, dar Hegel a scris că marile personalități sfârșesc prost: fie mor devreme, ca Alexandru Macedon, fie sunt asasinate ca Cezar, fie sunt trasportate pe insula Sfânta Elena, ca Napoleon. Inamicii lui Donald Trump se pot consola cu asta, a concluzionat corespondentul Financial Times.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Tudorel Toader declanşează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr
„Activitatea procurorului general nu mai este compatibilă cu necesitatea managerială a Ministerului Public. Sub mandatul ...