GRAAL-ul neomarxistilor / Cinci învăţături capitale, moştenite de la Karl Marx

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Karl Marx a fost extrem de onest în Manifestul Partidului Comunist în legătură cu lucrurile pe care voia să le elimine din societate, atunci când comuniștii vor veni la putere. Mare parte din aceste obiective sunt urmărite și astăzi de diversele grupări neomarxiste, doar că oamenii noi au renunțat la onestitatea și claritatea gânditorului german și le ascund în spatele altor idei.

“Comuniștii resping ascunderea ideilor și țelurilor pe care le urmăresc. Ei declară deschis că obiectivele lor pot fi obținute doar prin răsturnarea cu forța a tuturor condițiilor sociale existente. Clasa conducătoare trebuie să tremure în fața revoluției comuniste” – a scris Karl Marx în Manifestul Partidului Comunist, citat de Fundația pentru Educație Economică din Statele Unite, un think-tank conservator, care a făcut această critică a ideilor periculoase ale lui Marx. Poate de aceea neomarxiștii sunt numiți așa, pentru că au renunțat la claritate. Dar nu la obiectivele care trebuiau eliminate.

  1. Familia

Marx recunoaște că distrugerea familiei este un subiect spinos, chiar și pentru revoluționari. “Abolirea familiei! Chiar și cei mai radicali se imflamează când aud această propunere infamă a comuniștilor” a scris germanul. Dar gânditorul a spus că oponenții acestei idei nu înțeleg aspectele-cheie ale familiei: “Pe ce fundație stă familia din prezent, familia burgheză? Pe capital, pe beneficii private. În forma sa dezvoltată, această familie există doar în rândurile burgheziei. Familia burgheză va dispărea de la sine atunci când va dispărea capitalul” a scris Karl Marx

  1. Individualismul

Karl Marx credea că individualismul este în antiteză cu egalitarismul pe care și-l imagina. De aceea, individul trebuie distrus și să fie făcută imposibilă reapariția lui. Individualismul este o construcție socială a societății capitaliste și strâns legal de capital: În societățile burgheze, capitalul este independent și are individualitate, în timp ce un om este dependent și nu are individualitate. Abolirea acestei situații este numită de burghezi drept abolirea individualismului și libertății. Așa este! Abolirea individualismului burghez, independenței burgheze și a libertății burgheze este un obiectiv.”

  1. Adevărurile eterne

Marx nu credea că există alt adevăr în afară de lupta de clasă: Ideile conducătoare ale fiecărei epoci au fost mereu ideile clasei conducătoare. Când lumea antică era pe sfârșite, religiile antice au fost înlocuite cu creștinismul. Când ideile creștine au sucombat în fața raționalității din secolul XVIII, societățile feudale au luptat până la moarte cu burghezii revoluționari.” Karl Marx era conștient că aceste lucruri sunt radicale, dar că oponenții nu vedeau imaginea de ansamblu – comuniștii nu încercau să schimbe adevărul, ci să-l răstoarne cu totul. Sunt adevăruri eterne precum Libertatea, Justiția și altele, care sunt comune tuturor societăților. Dar comunismul abolește adevărurile eterne, abolește toate religiile, toată moralitatea, în loc să le construiască pe o bază nouă.”

  1. Națiunile

Proletariatul este incompatibil cu națiunile, care vor dispărea după ce proletarii vor ajunge la putere, crede Marx.

“Oamenii muncii nu au țară. Nu putem să luăm de la ei ceea ce nu au. Proletariatul trebuie să obțină toată puterea politică. Diferențele și antagonismele dintre națiuni și dintre oameni dispar pe zi ce trece. Asta se datorează dezvoltării burgheziei, libertării comerciale, piețelor globale, uniformizării modului de producție și a condițiilor de trai care reies din acestea”.

  1. Trecutul

Marx privea tradiția drept o unealtă a burgheziei. Respectarea trecutului distrăgea proletariatul de la misiunea sa pentru emancipare și supremație: “În societățile burgheze, trecutul domină prezentul. În societățile comuniste, prezentul domină viitorul.”

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
“Nobelul” Uniunii Europene, acordat unui regizor ucrainean anti-Putin
Regizorul ucrainean Oleg Sențov este laureatul de anul acesta al Premiului Saharov pentru libertatea de ...