“Nobelul” Uniunii Europene, acordat unui regizor ucrainean anti-Putin

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Regizorul ucrainean Oleg Sențov este laureatul de anul acesta al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. Bărbatul a fost unul dintre cei trei finaliști aleși de liderii grupurilor politice din Parlamentul European pe 25 octombrie 2018.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cere eliberarea sa imediată
Anunțând laureatul de anul acesta, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus: „Prin curajul și hotărârea sa, punându-și viața în pericol, regizorul Oleg Sențov a devenit un simbol al luptei pentru eliberarea deținuților politici din Rusia și din întreaga lume. Acordându-i Premiul Saharov, Parlamentul European și-a exprimat solidaritatea cu domnul Sențov și cu cauza sa. Cerem să fie eliberat imediat. Lupta dumnealui ne reamintește datoria noastră este să apăram drepturile omului oriunde în lume și în toate situațiile”.

AMNESTY INTERNATIONAL: Un proces necinstit împotriva sa

Oleg Sențov este un regizor ucrainean care a fost condamnat la 20 de închisoare pentru „plănuirea unor acte de terorism” împotriva guvernării „de facto” a Rusiei în Crimeea. Amnesty International a descris procesul său drept „un proces necinstit în fața unui tribunal militar”.

S-a oprit din greva foamei de frică să nu fie alimentat cu forţa

A devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea. Oleg Sențov a fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

Premiu: 50.000 de euro

Premiul, care constă într-un certificat și 50.000 de euro, va fi înmânat în cadrul unei ceremonii, la Parlamentul European, în Strasbourg, pe 12 decembrie. Oleg Sențov a fost unul dintre cei trei finaliști pentru Premiul Saharov 2018. Ceilalți doi finaliști au fost 11 ONG-uri care protejează drepturile omului și salvează viața migranților în Marea Mediterană și Nasser Zefzafi, liderul protestului în masă Hirak din regiunea Rif (Maroc).

Premiul Saharov pentru libertate de gândire, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2018 se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului Saharov.

Printre laureați mai sunt Nelson Mandela, liderul cehoslovac din timpul Primăverii de la Praga, Alexader Dubcek, lidera opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi, fostul secretar general al ONU Kofi Annan și activista pakistaneză pentru educație Malala Yousafzai. Cinci dintre câștigătorii premiului Saharov au luat apoi și premiul Nobel pentru Pace: Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi, Malala Yousafzai, Denis Mukwege și Nadia Murad, ultimii doi chiar anul acesta.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
UE va interzice obiectele de plastic de unică folosință, pentru a reduce poluarea
Articolele din plastic de unică folosință, cum ar fi farfuriile, tacâmurile din plastic sau beţele ...