Raed Arafat: RO-ALERT nu este făcut să transmită avertismente de cutremur
Foarte mulți români au criticat în această dimineață lipsa unui mesaj din partea sistemului RO-ALERT, care să avertizeze în legătură cu seismul de magnitudine 5,8 care a zguduit România și care s-a simțit și în Basarabia, Bulgaria și Ucraina. Foarte multe persoane și-au exprimat frustrarea pe Internet și au amintit de numărul mare de avertismente primite în timpul exercițiului SEISM 2018. Dar șeful DSU, dr. Raed Arafat, a precizat că alerte au lipsit deoarece sistemul RO-ALERT nu transmite așa ceva.
„Sunem întotdeauna în alertă. Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO. Acesta nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur,” a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la Digi24.
Această informație este confirmată și de pagina web ro-alert.ro, la secțiunea întrebări frecvente: În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență). Departamentul pentru situații de Urgență a spus că a menționat acest aspect la toate prezentările legate de sistemul RO-ALERT.
Niciun dispozitiv din lume nu poate anunţa din timp un cutremur
ISU Vrancea a transmis, prin intermediul paginii sale de Facebook, un mesaj similar, dar pe un ton pasiv-agresiv: “Mulți oameni nu înțeleg că, în acest moment, pur și simplu nu există o tehnologie viabilă de identificare în timp util a producerii unui cutremur. Prin urmare, aplicația Ro-Alert NU ARE CUM să anunțe producerea unui cutremur. Ci este gândită să fie lansată doar dacă, în urma unui cutremur sau a altor fenomene extreme, apar situații grave – caz în care destinatarii sunt ghidați prin această aplicație spre punctele de ajutor. Cutremurele sunt evenimente geologice, urmărite atent de comunitatea științifică. ISU Vrancea vă recomandă să aflați părerile pertinente ale specialiștilor români de la singurul institut din țară ce se ocupă de studiul cutremurelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.”
Aplicaţia mobilă Telegram trimite avertismente doar cu 30 de secunde înainte
Institutul Național pentru Fizica Pământului trimite avertismente cu 30 de secunde înainte de un cutremur prin intermediul aplicației mobile de mesagerie Telegram. Detalii despre configurare sunt disponibile pe pagina INFP, la acest link.
Cutremurul din această dimineață a fost cel mai puternic petrecut până acum în 2018 în România. Din fericire, nu au fost înregistrate pagube materiale semnificative și nici victime în rândul populației.