Președintele Braziliei, pus sub acuzare de către Senat

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal SOCIAL

Jair Bolsanaro era în urmă cu câțiva ani un model pentru democrațiile sud-americane. A câștigat acum trei ani președinția statului, învingând comuniștii.

Recent o comisie a Senatului din Brazilia a adoptat prin vot un raport care recomandă punerea sub acuzare a șefului statului pe motiv că a gestionat catastrofal pandemia. El a dorit să obțină imunitatea de turmă. Sub mandatul său s-au înregistrat peste 600.000 de decese cauzate de COVID-19, la o populație de peste 22 de milioane.

Constatările raportului vor fi trimise acum procurorului general al Braziliei, numit în funcție de Jair Bolsonaro.

El a fost puternic susținut de către SUA. Popularitatea sa a scăzut vertiginous, coborând abrupt în sondajele de opinie.

Sursele de presă ale BBC susțin că nu există nicio garanție că acesta va fi urmărit penal întrucât recomandările raportului trebuie revizuite acum de procurorul general Augusto Aras, un apropiat al celui acuzat.

Jair Bolsonaro, un fost ofițer de armată, familist, creștin, conservator și naționalist, a fost ales noul președinte al Braziliei, cea mai mare țară din America Latină și una dintre puterile lumii. Bărbatul în vârstă de 63 de ani a luat 55,2% din voturi, în timp ce Fernando Haddad, candidatul Partidului Muncitorilor, o formațiune radicală de stânga, a obținut doar 44,8% d

Candidatul conservator a luat 10% mai mult decât stângistul

Potrivit BBC, diferența de 10% dintre cei doi candidați arată că viziunea lui Jair Bolsonaro despre Brazilia, care pune legea, ordinea și valorile familiei în fruntea listei de priorități, a convins decisiv electoratul brazilian. Noul președinte-ales a promis din campanie că va lupta pentru eradicarea corupției și că va diminua infracționalitatea extrem de ridicată.

Violenţe în campania electorală. Fostul preşedinte Lula da Silva n-a putut candida pe baza unei legi propuse de el

Campania pentru aceste alegeri prezidențiale a fost extrem de controversată și chiar violentă. În septembrie, Jair Bolsonaro a fost înjunghiat în stomac de un simpatizant al stângii, a pierdut 40% din sânge și era să moară, dar medicii au reușit să-l salveze. Fostul președinte socialist brazilian, Lula da Silva, voia să candideze iarăși, deși se află în închisoare pentru corupție. El ar fi avut șanse mari să câștige, deoarece este în continuare foarte iubit în țară, grație amplelor sale programe sociale, care au ridicat mulți brazilieni din sărăcie. Dar Tribunalele au respins categoric un asemenea demers chiar în baza unei legi date de administrația Lula. Fernando Haddad a fost candidat ales ca să ocupe locul gol lăsat de Lula da Silva și chiar a spus în campanie că el va fi Lula. Dar și el este judecat în prezent pentru corupție.

Jair Bolsonaro, deputat din 1991, a atras simpatia multor brazilieni datorită poziției sale dure vizavi de criminalitate, o problemă reală într-o țară unde cartelurile de droguri fac legea în multe zone. Dar a reușit să antagonizeze mulți alegători din cauza declarațiilor sale homofobe și rasiste, dar și a simpatiei față de precedentele regimuri dictatoriale de dreapta din Brazilia. De asemenea, și mesajul anticorupție a rezonat într-o țară în care un fost președinte, Lula, este închis pentru corupție, iar succesoarea sa, Dilma Rousseff, a fost demisă în funcție tot din același motiv. În plus, alți zeci de politicieni, din toate partidele, sunt după gratii pentru corupție.

După ce s-au anunțat rezultatele, Jair Bolsonaro, a promis că va apăra democrația și Constituția. Președintele Braziliei este și premier în același timp. Noul șef de stat ar putea să-l pună drept ministru de Externe pe unul dintre principii braziliei, Luiz Philippe de Orleans și Braganza. Acesta, descendent al ultimului împărat al Braziliei, Dom Pedro al II-lea, era să fie chiar vicepreședinte. Principele Luiz Philippe a scris că prin alegerea lui Jair Bolsonaro, în Brazilia nu se opri scandalurile și vor fi create creștere economică, siguranță și libertate. Prințul are în plan rescrierea constituției, obiectiv împărășit și de mulți dintre oamenii din jurul președintelui ales. Brazilia a organizat chiar un referendum pentru monarhie după ce a revenit la democrație, în 1993.

Bolsonaro e poreclit Trump de la Tropice

Jair Bolsonaro, supranumit “Trump de la Tropice,” a fost sunat chiar de către Donald Trump, care a dorit să-l felicite personal și să-și exprime convingerea că vor lucra împreună pentru îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Brazilia. Și ceilalți președinți de dreapta din America Latină, adică cei din Argentina, Chile, Columbia și Mexic, l-au felicitat pe Jair Bolsonaro.

Brazilia, aproape de colaps economic

Noul președinte va avea o misiune dificilă. Brazilia trece de câțiva ani printr-o criză economică, politică și socială profundă. Țara era aproape de colaps din cauza guvernelor socialiste. în ultimii ani, protestele față de scăderea nivelului de trai și creșterii prețurilor au fost frecvente. Mare parte din brazilieni dau vina pe Partidul Muncitorilor, fondat de Lula da Silva.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Americanii confirmă: vaccinul românesc anti-COVID-19, unul dintre cele mai eficiente din lume
Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele ...