UE va oblige state UE să schimbe taxele de drum. Vom plăti pentru distanță, nu pentru timp !

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Statele UE, care impun taxe de drum pe bază de timp, vor fi obligate să treacă la cele pe bază de distanță, pentru camioane și autobuze încă din 2023, iar pentru autoutilitare din 2027.

Proiectul normativ, adoptat recent de Parlamentul European, își propune să sprijine atingerea obiectivelor UE de reducere a emisiilor pentru sectorul de transport și să asigure corectitudine în aplicarea taxelor de drum. Aceste reguli vor guverna taxele pe care statele membre ale UE deja le impun sau pe care sunt pe cale să le introducă în rețeaua de transport transeuropeană.

Vom plăti la km parcurşi, nu la ore de mers pe autostradă

Pentru a fi siguri că vehiculele sunt taxate în funcție de utilizarea reală a carosabilului și de poluarea pe care o generează, taxele de drum, impuse de statele membre, trebuie să fie calculate în funcție de distanță, începând cu 2027 pentru microbuze și autoutilitare mici, dar deja din 2023 pentru vehiculele de mare tonaj și autoutilitarele mai mari de 2,4 tone. Pentru a încuraja utilizarea pe scară largă a vehiculelor ecologice, statele UE ar trebui să impună taxe de drum diferențiate în funcție de emisiile CO2.

Din 2021, alte taxe: pentru poluare fonică şi a aerului

Din 2021, vehiculele de mare tonaj și autoutilitarele mai mari vor trebui să achite pe lângă taxa de drum și o taxă pentru poluare fonică sau a aerului. Începând cu 2026, dacă se aplică o taxă externă pentru orice sector de drum, atunci ea trebuie aplicată tuturor categoriilor de vehicule.

Vigniete chiar de o zi pentru şoferii non-UE

Pentru a garanta că utilizatorii și șoferii ocazionali din alte state UE sunt tratați corect, proiectul normativ prevede și limitarea prețului la vigneta pe termen scurt, aplicabilă șoferilor autoturismelor de pasageri. Deputații europeni au solicitat și ca ”Vigneta” să fie disponibilă și pentru perioade de timp mai mici de o zi sau o săptămână.

Proiectul urmează să fie discutat acum cu miniștrii de resort din UE, ca apoi să intre la negocieri cu membrii Comisiei Europene, până să intre în vigoare.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Pașapoarte bulgărești, luate pe șpagă de cetățeni non-UE
Autorităţile din Bulgaria au destructurat o reţea care se ocupa de falsificarea de documente necesare ...