Românii vor avea acces liber pe piața muncii din Elveția din mai 2019
Elveţia va renunţa, de la sfârşitul lunii mai a anului viitor, la restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii din ţara cantoanelor. Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis după o întâlnire cu șeful statului elvețian, care este în același timp și șeful Departamentului de Politică Internă.
„Am dorit să ştiu părerea preşedintelui elveţian şi care a fost motivaţia revenirii la un contingent şi cum e văzută în mod real comunitatea de români din Elveţia. Concluzia e foarte bună şi pozitivă. Elveţia, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente şi în condiţiile în care mi s-a confirmat că discuţiile sunt pe o notă pozitivă în România şi în societatea elveţiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie,” a declarat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
Site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) vine să clarifice ce voia să spună liderul de la Cotroceni. Ca urmare a aderării României si Bulgariei la Uniunea Europeană, Elveţia şi UE au negociat un protocol de extindere a Acordului UE- Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor şi asupra celor două state. Acordul reglementează introducerea graduală a liberei circulaţii a persoanelor între Elveţia şi ţările membre UE şi stabilirea egalităţii de tratament.
Pentru cetăţenii români şi bulgari, introducerea graduală a liberei circulaţii înseamnă parcurgerea unei perioade tranzitorii de 7 până la 10 ani, cu acordarea unui număr limitat de permise de şedere(contingente).
Deschiderea graduală a pieţei muncii şi pentru români
Astfel, Protocolul instituia două perioade tranzitorii:
Într-o prima etapă de şapte ani de la intrarea în vigoare a acordului, respectiv până la data de 01.06.2016, exista, la fel ca şi în cazul statelor membre ale acordurilor anterioare, un control al pieţei de muncă, respectiv limitări ale dreptului de angajare în Elveţia.
Trecerea în anul 2016 la etapa unei libere circulaţii neîngrădite se va suprapune în primii trei ani, până în anul 2019, cu perioada clauzei de protecţie specială, care permite reducerea numărului de permise de rezidenţă, respectiv reintroducerea contingentelor, în condiţiile unei imigraţii prea puternice.
Aceste dispoziţii tranzitorii sunt menite să asigure o deschidere treptată şi controlată a pieţei de muncă.
Limitările dreptului la angajare se referă la principiul priorităţii naţionale şi controlul condiţiilor de muncă.
Principiul priorităţii naţionale se referă la prioritatea la angajare a cetăţenilor elveţieni şi ai statelor membre ale UE aderate anterior.
Angajatorul trebuie să justifice autorităţilor motivul pentru care alege un român
Aceasta înseamnă că un angajator elveţian poate angaja un lucrător român sau bulgar numai dacă dovedeşte că pentru locul de muncă respectiv nu a găsit un cetăţean elveţian sau din celelalte state membre care au aderat anterior la UE.
Angajatorul care doreşte sa angajeze un lucrător român sau bulgar este obligat să justifice autorităţilor motivul pentru care respectivul loc de muncă nu poate fi ocupat de un lucrător elveţian sau din celelalte state UE.