Propunere: România, Grecia, Serbia și Bulgaria, gazde pentru Cupa Mondială din 2030
România, Grecia, Serbia și Bulgaria ar putea candida împreună pentru găzduirea Cupei Mondiale la Fotbal din 2030. Ideea a fost lansată de premierul Bulgariei, Boiko Borisov, în timpul unei întâlniri la Varna cu premierul României, Viorica Dăncilă, premierul Greciei, Alexis Tsipras, și președintele Serbiei, Alexander Vucic. La summit a fost prezent și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.
Inițiat, șeful guvernului de la Atena a vorbit despre intensificarea cooperării în acest format prin organizarea unui eveniment sportiv major, dar nu a spus despre ce e vorba. Omologul său de la Sofia a fost cel care a spus clar despre ce e vorba. „Eu cred că propunerea domnului Tsipras să candidăm cele 4 ţări împreună, cele 4 ţări România, Bulgaria, Grecia şi Serbia, pentru organizarea campionatului mondial de fotbal în anul 2030. Şi de ce nu şi la alte iniţiative sportive”, a declarat, la Varna, Boyko Borisov, potrivit Mediafax.
Argentina, Urugay şi Paraguay, contracandidatele de până acum
Pentru 2030, contracandidate până acum sunt Argentina, Paraguay și Uruguay. Potrivit președintelui sârb, statele balcanice au șanse bune deoarece o țară latino-americană, Mexic, va organiza Campionatul din 2026, împreună cu Statele Unite și Canada, așa că un nou turneu în America Latină nu a fi de dorit, a scris postul public sârbesc RTS.
Fotbalul ar putea fi doar o parte a cooperării în acest format de patru. Securitatea, transporturile și energia sunt alte componente a relației dintre România, Grecia, Serbia și Bulgaria, a transmis și premierul României. “Am reafirmat angajamentul României pentru construirea unei regiuni coezive şi mai bine integrate, care să includă statele din Balcani ca premisă pentru creștere durabilă în regiune. Din această perspectivă, am prezentat interlocutorilor mei poziția României, exprimată în cadrul conferinței la nivel înalt de la Bucureşti, privind Politica de Coeziune a Uniunii Europene. Am subliniat că pentru România Politica de Coeziune este şi trebuie să rămână principala politică de investiţii la nivelul Uniunii Europene, aceasta contribuind semnificativ la promovarea dezvoltării echilibrate a statelor membre şi a regiunilor. Am subliniat necesitatea de a face mai mult pentru securitatea energetică a Europei, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare şi accelerarea interconectărilor. În domeniul transportului, am reafirmat interesul României pentru crearea unui grup de lucru, care să analizeze studiile de fezabilitate referitoare atât de autostrăzi, dar şi de construirea unor noi poduri peste Dunăre” – a spus Viorica Dăncilă în timpul conferinței de presă de după discuții.
1 Decembrie, sărbătorit şi de sârbii regalişi
Următoarea discuție în acest format va avea loc la Belgrad, în decembrie 2018. Data de 1 decembrie are o semnificație aparte și pentru români, și pentru sârbi. La 1 decembrie 1918, când Marea Adunare Națională de la Alba Iulia vota unirea Transilvaniei cu România, la Belgrad, Principele-Regent Alexandru (mai târziu Regele Alexandru) proclama Regatul Sârbilor, Croația și Slovenilor, care avea să devină mai târziu Regatul Iugoslaviei.