Alegeri în SUA: La republicani a câștigat “trumpismul”, la democrați s-a impus socialismul
Primul mare test electoral pentru Donald Trump, alegerile parţiale pentru Congres – care au avut loc la jumătatea mandatului său prezidențial – pot fi considerate o victorie a republicanilor, deși nu una clară. Partidul președintelui american a pierdut Camera Reprezentanților, care va avea o majoritate democrată pentru prima oară în 8 ani, dar a câștigat câteva mandate în Senat, ceea ce îi garantează majoritatea.
„Valul albastru” de măturare a lui Trump nu a mai apărut
Presa americană apropiată de democrați, vedete de la Hollywood și liderii de opinie progresiști au vorbit în ultimele luni de un “val albastru” care să măture politicile lui Donald Trump. Dar acest lucru nu s-a produs, ce poate fi considerat o victorie în sine pentru conservatorii americani.
Pierderea Camerei Reprezentanților este un eșec, nu semn al unei schimbări de mentalitate. Chiar din contră, mulți dintre candidații republicani care s-au opus sau care l-au criticat pe Donald Trump au fost înfrânți. Potrivit CNN, grupul republican din camera inferioară a Congresului va fi acum mult mai apropiat de ideile Casei Albe. Până acum, unele mandate al formațiunii erau ocupate de reprezentanți care se opuneau deschis lui Donald Trump, așa că nu putem spune că actuala administrație se bucura de un larg și necondiționat sprijin.
Democraţii pot şicana politicile lui Trump, dar nu le pot împiedica
Prin controlul camerei inferioare, democrații vor putea forma comisii de anchetă împotriva lui Donald Trump care vor pune categoric bețe-n roate planurilor Casei Albe, și chiar vor putea începe procedurile de suspedare ale președintelui, altă lovitură serioasă. Dar acestea sunt doar obstrucții, care nu se pot concluziona, deoarece deciziile majore se iau în Senat, unde republicanii au o majoritate și mai solidă. Deci Donald Trump poate fi șicanat intens în ultimii doi ani de mandat, dar va putea să dea vina pe democrați în cazul în care avântul economic de până acum se termină, ceea ce i-ar spori șansele pentru un nou mandat în 2020.
Democraţii au instituţionalizat progresismul drept politică de partid
Dacă republicanii au îmbrățișat și mai mult trumpismul, democrații aproape că au oficializat progresismul drept politică oficială. Printre candidații lor care au reușit să câștige se numără bătrânul socialist Bernie Sanders, o socialistă de caviar Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără femeie aleasă vreodată pentru un loc în Camera Reprezentanților, un bărbat gay și două femei musulmane. Dar două „vedete” al partidului, Beto O’Rourke și Andrew Gillum, au pierdut categoric în fața unor candidați republicani. Amândoi au strâns zeci de milioane de dolari, au primit sprijinul presei, liderilor de opinie și a eminențelor progresiste și democrate, dar degeaba. Beto O’Rourke a pierdut în fața lui Ted Cruz, care a obținut un nou mandat de senator, iar Andrew Gillum, care recunoaște că este de stânga și care a primit sprijin de la Bernie Sanders și Barack Obama, a fost înfrânt în cursa pentru guvernator al Floridei de Ron DeSantis, care a copiat aproape la indigo ideile lui Donald Trump și care a beneficiat de un sprijin serios de la Casa Albă.
Republicanii au dobândit în Senat o majoritatea solidă
Până acum, republicanii din Senat aveau o majoritate foarte fragilă și adesea a fost nevoie de votul de departajare al vicepreședintelui Mike Pence ca să fie trecute proiecte de lege. John McCain a venit grav bolnav ca să voteze împotriva unui proiect al Casei Albe, deși era republican. Acum asemenea riscuri dispar aproape de tot. Senatul este camera în care sunt confirmați judecătorii Curții Supreme și ambasadorii, printre cele mai importante prerogative.
„Cei care au lucrat cu mine în timpul aceste alegeri incredibile și care au îmbrățișat anumite principii și politici, au avut rezultate foarte bune. Cei care nu, spun acum adio” – a concluzionat Donald Trump în câteva cuvinte rezultatul alegerilor interimare.
Alegerile pentru camera Reprezentanților au loc o dată la doi ani. Mandatul de senator este de șase ani, dar o treime din Senat este ales tot o dată la trei ani.