Oficial: Kilogramul nu mai este kilogram!

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Oamenii de știință, reuniți la Versailles în cadrul Conferinței Generale pentru Măsuri și Greutăți, au decis să schimbe ceea ce înseamnă un kilogram. Din 1889 și până acum, kilogramul a avut o reprezentare fizică: un lingou de platină numit “Le Grand K”, care se află la păstrare într-un seif din Paris.

Constanta Planck, oca mai precisă

Dar, savanții au votat ca, de acum încolo, kilogramul să fie definit în funcție de constanta lui Planck, simbolizată „h”, deoarece aceasta face legătura între masă și energie.

Experții au decis că schimbarea este necesară deoarece kilogramul fizic a suferit schimbări în ultimul secol, deși unele mici. S-au modificat și replicile kilogramului fizic, care au fost trimise în mai multe locuri din lume, a scris BBC.

Ca să poată defini kilogramul în funcție de constanta lui Planck, fizicienii au construit o balanță extrem de precisă, formată dintr-un electromagnet într-o parte și o greutate în partea cealaltă. Curentul electric necesar electromagnetului să tragă un kilogram până când balanța este în echilibru este acum noua definiție a kilogramului. Schimbarea s-a putut realiza deoarece au aparatele au devenit suficient de precise astfel încât constanta Planck să fie măsurată cu o precizie de 99.9999999%.

Acum, orice are o asemenea aparat, numit balanță Kibble, își poate măsura cu precizie greutățile pe care le are. Acest lucru este deosebit de important pentru studii și cercetări de înaltă precizie, de la creat medicamente noi până la explorarea spațiului.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Maroc a inaugurat prima cale ferată de mare viteză din Africa
Regatul Marocului are de acum prima cale ferată din mare viteză din Africa, cu trenuri ...