Turnul înclinat din Pisa s-a mai îndreptat

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Amplele lucrări inginerești din ultimele decenii, menite să salveze Turnul înclinat de Pisa de la distrugere, și-au îndeplinit misiunea, dar au provocat și un efect neașteptat: clădirea se îndreaptă. Mai precis, turnul și-a redus înclinarea cu 4 centimetri în ultimii 20 de ani.

Experții care supraveghează celebra construcție au spus că este ca și cum timpul a fost dat înapoi cu 200 de ani. De asemenea, stabilitatea clopotniței, care a îngrijorat mereu specialiștii, a depășit așteptările, a scris BBC. Înclinarea fusese deja oprită în 2008, după eforturi uriașe.

În 1990, Turnul din Pisa a fost închis pentru turiști pentru prima oară după aproape 800 de ani, deoarece autoritățile credeau că se va prăbuși. Atunci, înclinarea era de 4,5 metri față de axul vertical. Un comitet international, în frunte cu un profesor polonez, a lucrat între 1993 și 2001.

Au fost scoase zeci de tone de pământ de sub turn, astfel încât să-și corecteze înclinarea. În timpul lucrărilor, clădirea a fost legată cu cabluri de oțel, iar contragreutăți de plumb au fost prinse de partea care se ridica în aer. Costul întregii operațiuni a fost de 225 de milioane de euro.

Turnul din Pisa este înclinat încă de la început. Primele semne au început să apară la doar cinci ani după începerea construcție, în 1173. Până la finalul lucrărilor, în 1372, inginerii au încercat să compenseze înclinarea. De exemplu, clopotnița din vârf nu este în linie cu restul clădirii, deoarece s-a vrut să fie drept la finalul construcției.

Înclinarea Turnului din Pisa este din cauza solului, mai moale în partea sudică a clădirii decât în cea nordică. Atunci când lucrările au ajuns la etajul al treilea, mișcările solului au destabilizat fundația construcție. Dar solul care a înclinat turnul l-a protejat și de cutremure, într-o zonă activă din punct de vedere seismic.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Noi zăcăminte de gaze, descoperite în Vâlcea
OMV Petrom a descoperit noi resurse în imediata apropiere a infrastructurii existente în judeţul Vâlcea. ...