Germania vrea ca Franța să renunțe la locul său în Consiliul de Securitate al ONU, în semn de solidaritate europeană
Ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, membru al SPD, a sugerat că mandatul permanent al Franţei din Consiliul de Securitate al ONU ar putea deveni un mandat al Uniunii Europene. Oficialul de la Berlin crede că vechiul rival ar putea face acest gest în semn de solidaritate europeană și cu gândul la viitorul UE, deoarece ar permite blocului comunitar să aibă o voce puternică pe arena internațională. Olaf Scholz a recunoscut că va trebuie să ducă o luptă de convingere cu Parisul, dar că obiectivul este unul ambițios și inteligent
Doar că visul finanțistului german s-a năruit mai repede decât Planul Schlieffen în 1914. În ciuda apropierii dintre cele două țări, de la Paris a venit un răsunător “NON”, semn că francezii nu au uitat că au acel loc deoarece au fost printre aliații care au înfrânt Germania în 1945.
Franţa poartă ”toate responsabilităţile” mandatului său permanent, care este însoţit de dreptul de veto, a afirmat Ministrul francez de Externe. ”În exprimarea poziţiilor noastre naţionale, ţinem seama de toate poziţiile europene”, a adăugat MAE francez, citat de Agerpres.
Potrivit ministerului, Franţa pledează pentru o reformă a Consiliului de Securitate al ONU, ce prevede obţinerea de mandate permanente de către Germania, India, Brazilia şi ”două ţări africane”.
Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA au statutul de membru permanent şi deţin dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 ţări membre, de la înfiinţarea organismului în 1945. Celelalte 10 ţări membre sunt alese pentru mandate de doi ani, fără drept de veto. Germania va ocupa un fotoliu la masă în perioada 2019-2020.
O data cu Brexitul, Franța va rămâne singura țară membră UE din Consiliul de Securitate al ONU, cel mai important for din cadrul Națiunilor Unite.