Studiu: România, pe locul 24 în topul libertății umane. Top 10, dominat de monarhii
România este cea mai liberă țară din Balcani și una dintre cele mai libere țări din lume, potrivit unui studiu complex făcut de CATO Institute, un think-tank american apropiat de cercurile conservatoare și republicane. Țara noastră se află pe locul 24 din 162, cu un punctaj de 8,17/10. Din fostul bloc estic, doar statele baltice și Cehia ne depășesc. În schimb, România se află înaintea unor țări mari precum Spania (locul 25), Franța (locul 32), Japonia (locul 31), Italia (locul 34) și Belgia (locul 27), cât și a vecinilor Bulgaria (locul 41), Ungaria (locul 42), Moldova (locul 75), Serbia (locul 51) și Ucraina (locul 118)
Cele mai libere ţări sunt monarhii constituţionale
Top 10 al celor mai libere țări este dominat de monarhii constituționale. Noua Zeelandă este pe primul loc, cu un scor de 8,89, apoi mai sunt Australia, Canada, Olanda, Danemarca, Marea Britanie și Norvegia. Singurele republici prezente pe locurile fruntașe sunt cele parlamentare, anume Elveția, Irlanda și Finlanda. Ultimele locuri ocupate de Siria, Venezuela, Yemen, Irak și Libia.
Indexul CATO Institute este cel mai complex creat până acum. Folosește 79 de indicatori diferiți ai libertății individuale și economice, în domenii precum statul de drept, securitate și siguranță, mobilitate, religie, societate civilă, libertate de asociere, libertate de expresie, identitate și relații, dimensiunea statului, sistemul juridic, dreptul la proprietate, libertatea comerțului și reguli impuse mediului de afaceri.
România are scor mic la justiţie
România are cele mai mici scoruri la capitolele statul de drept (6,3) și la justiţie (6,0). Cele mai mari probleme sunt legate de imparțialitatea tribunalelor (nota 3), independența justiției (nota 4,8), încredere în poliție (nota 5,6) și justiție penală (nota 5,7). În schimb, la libertatea de asociere și de mișcare luăm 10.
Datele din index sunt din 2016, deoarece acesta este cel mai recent an în care au fost găsite informațiile necesare pentru toate cele 162 de țări studiate. Studiul CATO Institute a început în 2008. Scorurile sunt date de o scară de la 0 la 10, cu 10 fiind mai multă libertate. Pentru 2016, media globală a fost de 6,89.