Mugur Isărescu: Ochiul și interesul americanilor sunt acolo unde se găsesc petrol și gaze

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Mugur Isărescu, în discursul său de la conferința „Impactul economic al industriei de petrol şi gaze din România pe parcursul a 100 de ani: 1918-2018”, a comentat despre cum americanii sunt interesați și atrași de locuri unde există aceste resurse naturale. Guvernatorul BNR a spus că a auzit acest lucru direct de la Zbigniew Brzezinski,, politolog și consilier pentru mai mulți președinți americani.

„Să vă mai spun o poveste adevărată. Am participat odată la o întâlnire, prin anii ’90, în România postcomunistă, cu consilierul preşedintelui, Brzezinski. Preşedintele României de atunci a pus o întrebare: ‘Măi…’ – nu prea ne băga lumea în seamă, prin ’91, ’92, iar eram într-un con de umbră, nu prea existam – ‘spuneţi-mi şi mie cum explicaţi, cum se face politica asta americană?’. Era la masă… Omul a răspuns: ‘Ştiţi cum? Încercaţi dumneavoastră să vă urcaţi sus, sus, sus, sus, într-un satelit şi să priviţi lumea de sus de tot, de tot, dintr-un satelit, aşa… Şi unde vedeţi că e ceva ţiţei şi gaze naturale, să ştiţi că sunt şi ochiul nostru şi interesul american. Cam aşa facem noi politică externă'”, a relatat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Petrolul și gazele au modernizat România

Șeful Băncii Naționale a reamintit că evoluția industriei petroliere este strâns legată de dezvoltarea României moderne, deoarece petrolul și gazele au avut o mare contribuție la modernizarea țării.

Declarațiile lui Mugur Isărescu vin în contextul discuțiilor legate de legea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Printre firmele interesate de gazul românesc sunt și unele americane, pentru ExxonMobil. Investitorii au fost cei mari mari critici al legii în forma sa finală, deoarece ar fi în defavoarea lor.

SUA au dat de înțeles, în repetate rânduri, că gazele de la Marea Neagră ar trebui să fie o sursă alternativă, astfel încât să fie redusă dependența Europei Centrale și de Est de importurile din Rusia. Ungaria a fost prima țară care și-a exprimat intenția de la cumpăra gaze din România. De asemenea, gazele românești vor ajunge și în casele basarabenilor, mai ales că oficialii de la Chișinău nu au mai prelungit contractul cu Gazprom, care expiră în 2019.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Atacatorul de la Strasbourg a fost omorât de poliție
Chérif Chekatt, în vârstă de 29 de ani, autorul atacului terorist de marți seară de ...