FĂRĂ TAM-TAM / ”Alianța Estului” a atras aproape 60 de milioane de euro din fonduri europene

Dragoș Nelersa ECONOMIC Principal

”EURONEST,” o alianță fondată de consiliile județene din Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Suceava și Botoșani din zona de nord-est a țării beneficiază de o structură regională care atrage fonduri europene deloc neglijabile. Înființată ca un UAP, asociația a atras peste 70 de milioane de euro din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene.

Euronest,” cel puțin la nivel de principiu, realizează de peste zece ani exact ceea ce vor să facă primarii din vestul țării prin mult-mediatizata „Alianță a Vestului”. Mai mult, în 2013, „Euronest” a propus Guvernului să fie inclusă în mecanismul financiar „Investiții Teritoriale Integrate” (ITI), dar executivul de atunci a refuzat. Prin acest instrument, „Euronest” ar fi putut fi beneficiară de fonduri UE inclusiv, de exemplu, în sectorul de transport pe actuala programare europeană (2014 – 2020). Cu toate acestea, „Euronest” și-a continuat activitatea și a fructificat șansa fondurilor europene, implementând în special proiecte ce țin de infrastructura școlară, domeniul IT și mediul antreprenorial. În total, peste 60 milioane euro.

De menționat că din ”Alianța Estului” fac parte consilii județene de mai multe culori politice, nu doar liberale ca în ”Alianța Vestului.”

 

 

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Ordonanța pe lăcomie sau de ce nu fuge câinele de la măcelărie?
În conferința comună cu președintele României de la Palatul Cotroceni, Cancelarul Austriei, Sebestien Kurtz, a  declarat ...