Preţul barilului de petrol se prăbuşeşte pe pieţele internaţionale

Marius Ghilezan ECONOMIC INTERNATIONAL Principal

 

Preţul petrolului a coborât de miercurea trecută de la 51 de dolari pe baril, la 42,84 astăzi, după o curbă descendentă a preţurilor, ajunsă la nivelul anului 2017, determinată de îngrijorările economice, de închiderea unor rafinării în SUA, de creştere a dobânzilor pe piaţa americană şi de disputa economică dintre SUA şi China.

Criza a fost depășită pe fondul eforturilor OPEC de a întări oferta miercurea trecută. Dar astăzi totul s-a năruit.

„Cred că există un pic de supraevaluare a dezavantajelor legate de temerile pieței mondiale”, a declarat Olivier Jakob, analist la Petromatrix. „E vorba de acțiuni.” „OPEC a arătat că dorește o creștere a prețurilor și că depune eforturi pentru atingerea acestui obiectiv,” a mai spus analistul consultat de Reuters.

Preocupaţi de apariţia unei noi confuzii, OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, au decis la începutul acestei luni să revină la o politică de reducere a producției în 2019. Alianța producătorilor, cunoscută sub numele de OPEC, intenționează să reducă producția cu 1,2 milioane de barili pe zi, din care ponderea OPEC este de 800 000 b/zi, anul viitor, iar unii miniștri au sugerat chiar să ia măsuri suplimentare.

Un analist din domeniu, consultat de Newstandard.ro consideră că normal preţul la carburanţi ar trebui să fie în România în jur de 5 lei.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Datoria externă a României, la cele mai reduse valori din ultimii zece ani: 19,5% din PIB
Contrar informaţiilor rostogolite de propaganda sistemului, datoria publică a scăzut cu 1 punct procentual față ...