Mărturiile unui procuror despre cum SRI dirija anchetele penale şi cum proteja unii oameni politici
Fostul procuror Max Bălăşescu continuă seria de dezvăluiri pe blogul Inițiativei Romania 3.0 despre cum SRI l-a lăsat fără certificatul ORNIS (necesar oricărui magistrat care lucrează cu documente secrete), asta după ce a afirmat public în 2008 că un primar a avut legături cu lumea interlopilor.
Într-un desant operativ cu poliţişti judiciarişti urmărea legăturile lui Liviu Negoiţă, primar al sectorului 3 din partea PDL şi a lui Răzvan Murgeanu, viceprimar al Capitalei cu mai mulţi infractori de drept comun.
Fostul procuror Max Bălăşescu mărturiseşte că un fost ofiţer SRI a intervenit pentru un fost preşedinte de bancă. Augustin Lazăr i-a luat dosarul
În pline audieri a 70-80 de ani şi sub presiunea timpului (avea 48 de ore de obţinere a mandatelor de arestare), a fost chemat la Parchetul General unde i s-a comunicat că procurorul şef Laura Codruţa Kovesi îi solicită întreg dosarul. “Păi am 300 de dosare” – a spus el. S-a dus fără probatoriul administrat în mai multe luni de zile. Nu a dorit să-şi ofere munca pe tavă superiorilor.
Ajuns la Curtea de Apel i s-a respins cererea de arestare a celor urmăriţi. La scurt timp a fost anunţat că la cererea SRI i s-a retras certificatul ORNIS şi că e obligat să predea înregistrările grefierului. Între timp a ascultat o parte din convorbiri.
Şi-a pierdut jobul după ce Traian Băsescu, preşedinte în funcţie, a afirmat că s-a săturat de „ procurori James Bond care se întâlnesc pe la colțuri cu conul Alecu” (referindu-se la jurnalistul de investigaţie Alecu Racoviceanu).
Negoiţă şi Murgeanu nu au mai ajuns la puşcărie. Recent, Max Bălăşescu a aflat că din cauza investigaţiilor sale Liviu Negoiţă nu a mai ajuns prim ministru. “Aşa, a fost chemat Emil Boc.”