Cărţilă din Vrancea, personaj nominalizat la Gala Premiilor AFCN

Andrei Marcu ACTUALITATE Principal

Proiectul „c@rte în sate,”  iniţiat de jurnalista Silvia Vrânceanu Nichita de la “Ziarul de Vrancea, l-a avut ca personaj central pe Cărţilă, un personaj inventat pentru stimularea citului cărţilor de către copiii din 30 de sate vrâncene,  a fost nominalizat la Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional, pentru „Premiul pentru incluziune socială şi dialog intercultural”, acordat iniţiativelor care au implicat categorii de public din zone defavorizate.

„Am mers în principal în localităţi unde nu există biblioteci publice sau dacă există, oamenii nu ştiu de ele şi nu merg acolo. Nevoia este mult mai mare de astfel de proiecte în sate. Ne-am dat seama că de fapt copii nu au acces la cărţi, care sunt foarte scumpe şi puţini părinţi îşi permit să cumpere cărţi care să fie în trend cu ceea ce vor copiii de astăzi, cărţi mai interactive, mai colorate. Bibliotecile şcolare din cauza crizelor financiare nu au mai făcut achiziţii noi de carte. Noi ne-am dorit să le ducem copiilor cărţi nu neapărat din bibliografia şcolară, ci cărţi de vacanţă, pe care să le citească de plăcere”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul proiectului, Silvia Vrînceanu Nichita.

Jurnalista vrânceană a reuşit cu sprijinul AFCN şi a Inspectoratului Şcolar Vrancea să facă o bibliotecă mobilă, având în centru un personaj de poveste inventat cu această ocazie. Peste 30 de voluntari au intrat în rolurile de spiriduşi care au împărtăşit copiilor care n-au citit niciodată o carte poveşti celebre.

Câştigătorii Galei AFCN vor fi anunţaţi pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale.

Administraţia Fondului Cultural Naţional a fost înfiinţată în urmă cu aproape 20 de ani la iniţiativa lui Florin Neacşu, un nepot de boier din zona apropiată Vrancei.

 

 

 

 

 

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Consecinţele înfrângerii Theresei May din Parlamentul britanic
Premierul britanic Theresa May, care conduce un guvern minoritar, a suferit o grea înfrângere în ...