Cum se vede Uniunea Europeană de la București

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Evenimentul de la Ateneul Român din București, dedicat începerii oficiale a președinției române a Consiliului Uniunii Europene, a oferit liderilor politici de la București prilejul să spună, în fața liderilor de la Bruxelles, cum văd ei UE și viitorul proiectului european.

  • Klaus Iohannis: “Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național și pentru care cu toții am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume, o construcție de pace și prosperitate, și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.”

 

  • Călin Popescu-Tăriceanu: “Înainte de 1989, visam la Europa, la fel ca mulţi alţi români. Am aflat mai întâi de Europa acasă, în timp ce treceam prin vremuri grele. Atât familia mea, cât şi lecturile mele m-au învăţat ce reprezintă Europa: cultură şi civilizaţie, dreptate şi responsabilitate, iniţiativă şi imaginaţie şi, mai presus de toate, libertate. După căderea comunismului, visul meu legat de Europa a devenit o aspiraţie care putea fi împărtăşită în public. Probabil doar câteva persoane îşi amintesc sau chiar le pasă despre entuziasmul cetăţenilor români, în timpul procesului de integrare. Îndrăznesc chiar să afirm că şi astăzi suntem ţara cu cea mai mare orientare europeană din Europa. Românii au privit întotdeauna europenitatea lor ca pe ceva firesc, ca o parte importantă a identităţii lor naţionale.”

 

  • Viorica Dăncilă: “Aderarea la Uniunea Europeană a reprezentat împlinirea unei aspirații naționale. Sistemul democratic, dezvoltarea economică și siguranța de care se bucură astăzi România sunt rezultatele tangibile ale acestui parcurs. Calea europeană a fost și rămâne alegerea noastră, iar în același timp suntem pe deplin conștienți de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se află mereu în față, nu în spate! Deci, mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit!”

 

România, văzută de principalii lideri ai UE

 

Președinții Consiliului, Comisiei și Parlamentului UE au venit la București ca să participe la lansarea oficială a primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene. De pe scena Ateneului Român, liderii celor mai importante instituții ale UE au vorbit cu respect și cu căldură despre țara gazdă. Unii lideri de la București ar trebui să ia câteva lecții despre cum să vorbească despre România în context extern de la cei trei oficiali.

  • De departe cel mai aplaudat și lăudat discurs a fost cel al lui Donald Tusk, care a citit perfect în română mesajul pe care l-a pregătit singur: Sunt convins că, în aceste șase luni, veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu. Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară.  O spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română. România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci și șase (1986), când Steaua București a învins Barcelona.”

 

  • Italianul Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a amintit de originea latină comună a României și Italiei: “România a avut întotdeauna o vocație europeană. Cu două mii de ani în urmă, strămoșii noștri romani au traversat Dunărea și au ajuns pe teritoriul vostru construind un pod – unic în lume, la acea vreme. Această epopee a schimbat cursul istoriei. Numele frumoasei voastre țări vine de la romani, și de la puternica lor prezență. Rădăcinile noastre comune creează afinități și ne leagă într-o firească prietenie. Cunosc și apreciez poporul român de mai multe decenii. Sunteți curajoși, hotărâți și generoși. De-a lungul istoriei voastre, aceste calități au fost de nenumărate ori puse la încercare, și tot de atâtea ori s-au dovedit mai puternice.”

 

 

  • Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a amintit cât de mult a promovat și promovează cauza României în Europa: România are locul ei în UE. Locul natural al României este și în centrul zonei Schengen. Din 2014 am pledat ca România să facă parte din zona Schengen. Astăzi vom face în așa fel încât prima președinție a României să fie un moment istoric. Vom face în așa fel ca această Europă, care a fost divizată, să se concilieze și să rămână un model în lume. Contez pe energia și unitatea națiunii române. Toate instituțiile trebuie să fie împreună. România și Europa sunt două lucruri care merg împreună! Trăiască România și trăiască Europa.”

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Europa cu mai multe viteze, respinsă de coaliția de guvernare de la București în fața liderilor UE
România a respins încă o dată ideea unei Europe cu mai multe viteze, de data ...