Europa cu mai multe viteze, respinsă de coaliția de guvernare de la București în fața liderilor UE

Valentin Borcea POLITIC Principal

România a respins încă o dată ideea unei Europe cu mai multe viteze, de data aceasta chiar în cadrul ceremoniei de lansare a președinției române a Consiliului UE. Principalii lideri europeni au fost de față ca să audă. Nu este clar dacă au și băgat ceva la cap. Pe lângă faptul că ideea principal a mandatului României, și anume coeziunea, reprezintă o contestare clară a divizării Europei în “mai multe cercuri concentrice”, așa cum sună teoria venită pe axa Berlin-Paris, locurile doi și patru în ierarhia statului român, adică președintele Senatului și șefa Guvernului, au inclus în discursurile lor și critici dure la adresa acestui plan.

“În urmă cu 70 de ani, fondatorii Europei au prevăzut ca aceasta să fie o comunitate şi nu doar o organizaţie internaţională sau o asociaţie de state. În acest spirit, Uniunea noastră s-a transformat, de atunci, sau, mai bine spus, ar fi trebuit să fie, de atunci, o comunitate de comunităţi, de guverne, societăţi şi cetăţeni care se bazează pe încredere, solidaritate şi respect reciproc. Probabil că părinţii fondatori au avut propriul lor vis. Ei au avut viziunea unei Europe libere de orice formă de politică prin dictat şi de aroganţă naţională sau birocratică, o Europă fără puteri la conducere şi state de mâna a doua. Pentru fiecare dintre noi, alegerile europene care se apropie reprezintă o oportunitate de a transforma în realitate visul fondatorilor: pentru ca UE să fie una complet democrată, fără populism şi dirijism politic.” – a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și premierul care băgat România în Uniunea Europeană.

“nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat. Este un imperativ valabil pentru toate statele membre ale Uniunii. Să ne amintim cu toții idealurile, principiile și valorile pe care s-a clădit proiectul european. Am pornit de la convingerea că, împreună, vom fi cu adevărat mai puternici pe plan mondial și că interesele naționale vor fi împlinite într-o mai mare măsură în cadrul Uniunii decât în afara ei. Dacă vrem ca Uniunea să meargă înainte, atunci trebuie să mergem cu toții înainte. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă. Dacă vrem ca Uniunea să fie mai puternică, atunci toate statele membre trebuie să fie puternice, iar cei mai slabi trebuie ajutați să devină mai puternici. Iar dacă vrem ca Uniunea să fie respectată pe plan internațional, atunci trebuie ca, în primul rând, noi să ne respectăm între noi și să realizăm că fiecare stat membru are o contribuție certă la valoarea întregii Uniuni. Ne propunem ca, în mandatul președinției noastre, Uniunea să meargă în același ritm și cu aceeași cadență. Și vom susține, în primul rând, acele decizii care se vor afla deasupra diferențelor politice, deasupra varietății naționale, deasupra diferențelor de dezvoltare și care pot contribui astfel la întărirea coeziunii între statele membre. Vom promova ceea ce ne unește și vom restrânge ceea ce ne desparte.” a transmis și premierul Viorica Dăncilă, cea care va avea cel mai important rol în timpul președinției României a Consiliului UE.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
ADRIAN SEVERIN: “România nu piere pentru că o mână de nemernici sau de rătăciţi o doresc”
Împotriva cui era, deci, protestul, #rezist din fața Ateneului român? S-a întrebat drian Severin, fostul ministru de ...