Fost ofițer de informații polonez și directorul de vânzări Huawei Polonia, prinși că spionau pentru China
Agenția de contrainformații a Poloniei (ABW) a arestat un fost ofițer al SRI-ului polonez și un angajat al companiei Huawei, care lucrase în trecut pentru guvernul chinez, pe motiv că spionau în favoarea Beijingului. Informațiile strânse de ABW au arătat că cei doi conlucrau cu un serviciu secret din China, al cărui nume nu a fost făcut public. Ambii riscă zece ani de închisoare, dacă vor fi găsiți vinovați.
Chinezul, care a fost arestat, era chiar directorul de vânzări al Huawei din Polonia, potrivit postului public TVP. Bărbatul a absolvit Universitatea pentru Studii Străine din Beijing, o pepinieră pentru diplomația și spionajul chineze. Înainte să lucreze la Huawei, el fusese atașat al consulatului Chinei din Gdansk și era în Polonia din 2006.
Securistul polonez, dat afară pentru acte de corupţie, nu a fost arestat atunci
Polonezul a fost până în 2011 un ofițer de rang înalt al Agenției de Securitate Internă, echivalentul SRI. A fost chiar adjunctul șefului Departamentului de Securitate Informatică și consilier al șefului de atunci al agenției. Plecarea lui din funcție a venit pe fondul unui scandal de corupție cu achiziții guvernamentale de servicii IT. Totuși, nu a fost acuzat în acel dosar.
După lăsarea la vatră, angajat al gigantului de telecomunicaţii Orange
Polonezul a devenit o țintă pentru spionajul chinez deoarece avea acces la informații foarte delicate și importante. Știa inclusiv cum funcționează rețeaua de comunicații a guvernului de la Varșovia, prin care se transmit informații secrete. După ce a plecat din postul de la agenția de informații, ofițerul a lucrat și la filiala poloneză a gigantului francez de telecomunicații Orange.
Directorul de vânzări Huawei va sta cel puțin trei luni în arest preventiv. Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că este profund îngrijorat de situație și a îndemnat Polonia să gestioneze cazul în mod just.
Huawei, mâna dreaptă a guvernului chinez
Huawei este una dintre cele mai mari și influente companii chineze. În prezent, este lider de piață în domeniul infrastructurii de telecomunicații și este pe locul doi, după Samsung, la vânzări de telefoane mobile. Dar Huawei a fost adesea acuzată că este mână în mână cu guvernul chinez și cu partidul comunist. Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Japonia și Norvegia sunt printre țările care vor să restrângă accesul Huawei pe piețele lor și chiar să scoată compania din licitații pentru noi tehnologii, precum construcția de rețele 5G.