Basarabenii se vor încălzi cu gaz românesc! A început construcția gazoductului Ungheni-Chișinău
Transgaz a început oficial construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, de importanță națională pentru Basarabia, deoarece gazele rusești vor fi înlocuite cu cele românești. Prima etapă este reprezentată de semnarea contractului de achiziție de lucrări pentru construirea complexului administrativ Ghidighic, de lângă capitala Republicii Moldova. Acesta a fost parafat de Vestmoldtransgaz, operatorul tehnic al sistemului național de transport al gazelor naturale din ţara vecină, pe care Transgaz l-a cumpărat anul trecut.
Ambasadorul României în Republica Moldova: Gazoductul Iași-Chișinău va fi gata la anul, avem bani și voință politică
“Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău este un obiectiv de importanță deosebită pentru România, pentru Republica Moldova și pentru întreaga regiune. În primul rând, pentru că reprezintă o dovadă clară și concretă a angajamentului pe care l-a luat guvernul României pentru a sprijini Republica Moldova. În al doilea rând, este una dintre măsurile care contribuie la consolidarea securității energetice” – a declarat Niculae Bădălău, ministrul Economiei. Transgaz este deținută de statul român, prin Ministerul Economiei.
România va asigura tot gazul necesar Republicii Moldova
Gazoductul va avea lungimea de 120 kilometri iar pentru construcția sa este alocat un buget de circa 113 milioane de euro. Cea mai mare parte din această sumă, 92 de milioane de euro, va fi acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și Comisia Europeană (CE). Când proiectul va fi gata, România va putea să exporte între 1,5 și 2,2 miliarde de metri cubi de gaz către Republica Moldova, adică mai mult decât consumul anual al basarabenilor.
Încrezători în România, oficialii de la Chișinău au anunțat că nu mai prelungesc contractul cu Gazprom, care expiră la finalul acestui an. Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, care va duce gaze naturale până în casele locuitorilor din al doilea cel mai mare oraș românesc, Chișinău, ar trebui să fie gata în zece luni.