Ce se întâmplă cu românii din UK în caz de Brexit fără acord?
Sunt circa 500.000 de români în prezent în Marea Britanie, mulți dintre ei cu familii, locuri de muncă stabile, integrați în societate. În caz de Brexit fără acord, către care ne îndreptăm cu pași rapizi, aceștia s-ar trezi complet străini într-o țară străină. E ca și cum pe 28 martie 2019 s-ar culca într-un stat european iar pe 29 martie s-ar trezi în Brazilia sau Burkina Faso.
Prin acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, toți românii care locuiesc, lucrează sau studiază legal pe teritoriul britanic nu își pierd drepturile, ca și când legislația europeană încă s-ar aplica. În cazul în care ieşirea se va face fără acord, atunci va exista o problemă reală.
THERESA MAY : „Părăsim Uniunea Europeană pe 29 martie”
Cei care vor să rămână în continuare în Regatul Unit și după ieșirea țării din Uniunea Europeană trebuie să aplice pentru un nou statul:
- Românii care se află legal pe pământ britanic cu cel puțin 5 ani înainte de data de Brexit vor depune o cerere pentru a primii statut de rezident.
- Românii, care au venit în Marea Britanie cu mai puțin de 5 ani înainte de data de Brexit, trebuie să aplice pentru statut de pre-rezident. Acesta le va permite să rămână în țară până se împlinesc cei cinci ani după care pot solicita statul de rezident.
- După Brexit, românii vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a obține unul dintre aceste două statute.
- Întreaga procedură ar urma să fie foarte rapidă, fiind necesare doar câteva acte, și va fi mult mai simplă decât procedura actuală de solicitare a șederii permanente.
- Românii care au deja drept de ședere permanentă în Marea Britanie trebuie să ceară statut de rezident. Pentru aceștia, procedura va fi simplă și gratuită.
- Statutul de rezident permite românilor să rămână pe termen nelimitat în Marea Britanie.
Dacă un acord de Brexit nu va exista până la 29 martie 2019 iar Marea Britanie va ieși din UE în mod dezordonat, toate prevederile de mai sus nu se vor mai aplica iar drepturile românilor ca cetățeni europeni nu vor mai fi garantate în niciun fel.
BREXITUL fără acord ar provoca o undă de şoc în întreaga Europă
Ministerul de Externe de la București este profund îngrijorat de această situație care provoacă multă incertitudine.
“Ministerul Afacerilor Externe regretă rezultatul votului desfășurat marți seară, 15 ianuarie 2019, în Camera Comunelor din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din UE și Declarația politică privind cadrul relațiilor viitoare.
Respectăm procedurile interne ale Marii Britanii și sperăm că dezbaterea politică din Marea Britanie pe tema Brexit va permite identificarea unei soluții politice care să întrunească susținerea majorității deputaților britanici. În acest sens, așteptăm propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la pașii de urmat și acțiunile pe care le are în vedere în perioada următoare.
Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o prioritate majoră pe agenda Guvernului României, în special din perspectiva finalizării acestuia pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Considerăm că Acordul de retragere oferă un fundament juridic solid pentru ieșirea Marii Britanii din UE și limitează consecințele negative generate de Brexit, oferind certitudine cetățenilor europeni din Regatul Unit, dar și mediului de afaceri. “ a transmis MAE printr-un comunicat de presă.
Oficialii de la București, prin intermediul președinției române a Consiliului UE, se anunță pregătiți să mențină deschis dialogul pe tema Brexit între Londra și Bruxelles. Marea Britanie va continua să rămână membru al UE până la 29 martie 2019.